Acordul de imprumut de urgenta (5 mld. de euro) dintre Romania si UE, semnat si publicat ieri, reia si dubleaza conditiile impuse Romaniei de catre Fondul Monetar International in acordul publicat saptamana trecuta, privind accelerarea Pilonului II de pensii private obligatorii si privind reformarea sistemului public de pensii, informeaza intr-un comunicat Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).


Potrivit memorandumului de intelegere semnat cu Comisia Europeana, Romania trebuie sa majoreze in fiecare an, incepand cu 2010, contributiile virate la Pilonul II cu cate 0,5 puncte procentuale, asa cum prevedea calendarul initial, si sa recupereze cat mai rapid posibil pierderea de 0,5 procente cauzata de inghetarea acestor contributii in 2009.

Totodata, trebuie sa decupleze punctul de pensie din sistemul public de evolutia salariului mediu pe economie si sa treaca la simpla indexare anuala cu nivelul inflatiei a pensiilor de stat, dar si sa limiteze potentialul majorarilor discretionare de pensii din sistemul public.

Apoi, acordul prevede ca Romania sa majoreze varsta de pensionare (in special pentru femei) peste calendarul stabilit in prezent, pentru a lua in calcul evolutia sperantei de viata si a riscului de longevitate, dar in acelasi timp Romania trebuie sa introduca obligativitatea contributiilor la sistemul public de pensii pentru acei angajati bugetari care in prezent sunt exclusi de la obligatia de a contribui.

Si nu in ultimul rand, Romania s-a angajat conform acorduli sa adopte o noua lege a pensiilor pana la finele lunii martie 2010, care sa includa toate aceste politici in domeniul pensiilor de stat, precum si sa respecte legislatia in vigoare in domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II).

Toate acestea reprezinta conditii ferme impuse de Comisia Europeana si, anterior, de FMI, pentru continuarea acordurilor financiare de imprumut de urgenta pentru Romania, adica deblocarea urmatoarelor transe de imprumut, in urmatorii 2-3 ani.

Desi recomanda trecerea Romaniei la indexarea pensiilor publice (de stat) cu rata inflatiei, nici Fondul Monetar International, nici Comisia Europena nu recomanda aceeasi politica (indexarea obligatorie cu inflatia) in sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II, atrage atentia APAPR.

Aceasta masura nu este practicata in niciun sistem de pensii private, de orice fel ar fi el, din niciun stat al lumii.

Desi ambele texte (acordul cu FMI si cu UE) trateaza pe larg politicile recomandate / impuse Romaniei in domeniul pensiilor de stat si private, faptul ca nu exista nicio recomandare privind garantarea de randamente peste inflatiei in Pilonul II arata suficient de clar faptul ca institutiile financiare internationale si organismele europene nu recomanda o asemenea masura.

In domeniul pensiilor de stat, obligativitatea decuplarii de salariul mediu si trecerea la indexarea cu inflatia nu este facuta pentru ca pensia de stat nu ar creste suficient in raport cu salariile, ci dimpotriva, pentru ca aceasta masura nu este sustenabila si trebuie oprita.

Expertii FMI au exprimat exact aceleasi concluzii si au impus / recomandat aceleasi politici in domeniul pensiilor, ca si Romaniei, urmatoarelor state din regiune: Ungaria, Slovenia, Croatia, Letonia si altele, concluzioneaza APAPR.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri