“Credem ca in prezent sunt multe oportunitati cu active valoroase in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania. Estimam ca vor fi mai multe tranzactii ale fondurilor de private equity, mai ales dupa ce accesul la capital si finantare se va imbunatati”, a spus, pentru Wall-Street, Özgür Önder, director de investitii al biroului CVC din Europa Centrala si de Est.

Fondul de investitii CVC Capital Partners, care detine un portofoliu de peste 50 de companii, va prelua operatiunile grupului belgian ABInBev din regiune, inclusiv pe cele din Romania, intr-o tranzactie de 1,5 mld. euro.

Oficialul CVC nu a oferit informatii in privinta importantei ori valorii activelor InBev din Romania, insa a precizat ca piata locala este cea mai mare in functie de volumul vanzarilor (4 milioane de hectolitri in 2008) dintre cele 8 care au facut obiectul preluarii.

“Aceasta tranzactie demonstreaza ca nu avem un comportament de tip wait and see: credem in fundamentele puternice ale regiunii si ale Romaniei. Suntem intr-o pozitie puternica care ne permite sa identificam cele mai bune oportunitati, sa furnizam capitalul necesar si sa incheiam tranzactii”, a mai spus Özgür Önder.

Cel putin cinci fonduri de investitii au fost interesate sa cumpere activele InBev din Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Muntenegru, Romania si Serbia. Printre clientii interesati de tranzactie s-a numarat si rivalul SAB Miller.

Din vanzarea InBev Romania grupul a obtinut intre 250 si 300 de milioane de euro, potrivit estimarilor oferite Wall-Street de mai multi consultanti in fuziuni si achizitii de pe piata locala.

Aceasta este prima tranzactie a gigantului de private equity in regiune, care va lua in considerare noi oportunitati de investitii. “Tinand cont de populatia mare a tarii si de numarul de companii detinute de antreprenori romani, Romania a fost si ramane una dintre pietele prioritare”, mai spune directorul de investitii CVC Capital Partners.

Potrivit unor informatii din industria romaneasca de fuziuni si achizitii, reprezentantii CVC au tatonat in ultimii ani piata locala pentru posibile achizitii, cautand aici tranzactii de sute de milioane de euro care, de obicei, sunt inchise prin delistari (public catre privat) si prin oportunitatea de a cumpara divizii ale unor grupuri internationale, scenarii foarte greu de gasit pe piata locala.

"Procesul investitional al fondurilor cu capital de risc presupune concentrarea asupra companiilor de mari dimensiuni in care se poate realiza investitia", ne-a mai spus Özgür Önder.

Carlyle Group, un alt gigant din private equity, a deschis in 2007 un birou care sa deserveasca tranzactii in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania, dar a renuntat anul trecut la planurile de extindere in regiune.