Stabilirea tintelor de inflatie trebuie privita si cu o perspectiva pe termen mediu, pentru a putea pastra echilibrele care sa asigure sustenabilitatea tendintei dezinflationiste, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
"In perspectiva intrarii in zona euro, trebuie sa asiguram si mentinerea echilibrelor in economie. Din acest punct de vedere, tintirea inflatiei trebuie sa se faca si pe termen mediu, astfel incat sa putem pastra echilibrele care sa dea sustenabilitatea tendintei", a afirmat Isarescu.
Totodata, el a subliniat ca sustenabilitatea dezinflatiei este mai importanta decat atingerea tintelor de inflatie de catre banca centrala, potrivit NewsIn.

Isarescu a amintit de rolul coordonarii intre banca centrala si guvern in atingerea tintei de inflatie, in conditiile in care elemente precum accizele sau cadrul fiscal pot influenta evolutia inflatiei. "De cand stabilesti tinta de inflatie, este bine sa ai de partea ta si guvernul si politica fiscala", a punctat guvernatorul BNR.

Isarescu a exemplificat ca o eventuala majorare a TVA nu poate fi controlata de catre banca centrala ca impact in rata inflatiei. "Nu toate preturile tin de cererea de consum. Unele sunt inflexibile sau reactioneaza cu o anumita intarziere. Pe de alta parte, avem accizele si elemente precum TVA", a spus guvernatorul.

"BNR ar trebui sa aiba grija ca nu cumva o majorare a acestora sa genereze anticipatii deteriorate. Cu asa ceva nu se poate bate banca centrala, ci eventual cu al doilea val care ar reiesi din astfel de modificari", a adaugat el.

La finalul anului trecut, rata anuala a inflatiei a depasit usor tinta BNR, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), ajungand la 4,74%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Deficitul de venituri pentru Guvern in 2015, de 15-17 mld. lei