Desi rezultatul operational a grupului BCR a fost in crestere cu 32,1% in 2009, pana la 3,26 miliarde lei (772 milioane euro), profitul net dupa impozitare a fost redus semnificativ din cauza cheltuielilor cu provizioanele.

Creditele neperformante reprezentau, la finalul lui 2009, 13,1% din totalul portofoliului de credite pe care BCR il gestioneaza. Potrivit bancherilor de la BCR, in 2009, creditele neperformante au crescut in special pe segmentul creditelor de retail.

Provizioanele de risc constituite de BCR s-au majorat anul trecut pana la 2,28 miliarde lei (540 milioane euro). "Ultimul trimestru din 2009 a fost marcat de majorarea in continuare a provizioanelor aferente imprumuturilor desi cresterea creditelor neperformante a incetinit. Clientii au fost in continuare sub presiunea somajului si programului redus de lucru, iar IMM-urile au resimtit la randul lor efectele semnificativei incetiniri a economiei", explica reprezentantii bancii.

Portofoliului de credite acordate de BCR clientilor a crescut cu doar 3,3% in 2009, la 46,53 miliarde lei (10,98 miliarde euro), fiind mentinuta o structura echilibrata pe segmente de clienti si industrii.

“In 2009 am muncit bine si am crescut profitul operational cu 32%. Din cauza provizioanelor mai mari actionarii nostri nu au beneficiat de aceeasi imbunatatire a rezultatelor, ca urmare a conditiilor extrem de dificile de pe piata. Pozitia noastra puternica pe piata, sustinuta de modelul nostru echilibrat de business, de lichiditatea buna, de politica de creditare sanatoasa, de baza larga de clienti si de banca noastra mama Erste Group, ne permite sa ii ajutam in continuare pe clientii nostri chiar si in conditiile economice dificile din perioada urmatoare” a declarat Dominic Bruynseels (foto), presedintele executiv al BCR.

Depozitele atrase de BCR de la clienti au crescut in 2009 cu 7,4% pana la valoarea de 35,83 miliarde lei (8,46 miliarde euro), pe fondul unei cresteri sporite a depozitelor corporate.