Privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), acest test de seriozitate in reforma pe care autoritatile de la Bucuresti il dau in fata Uniunii Europene, trece printr-un scandal legat de o posibila scurgere de informatii confidentiale referitoare la pretul oferit de banci. Am facut o solicitare legala la Procuratura privind eventuale scurgeri de informatii in negocierile pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane, a anuntat ieri Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor si membru in Comisia de privatizare a BCR. La BCR si CEC, toti potentialii cumparatori au cerut clauze extrem de stricte de confidentialitate asupra negocierilor si a datelor din contract, nu au fost cerute de noi, ci au fost impuse de ei, a explicat Sebastian Vladescu.

La aceste clauze se adauga cele privind conditiile contractuale cerute, datele de inregistrare, datele personale ale negociatorilor, procurile si numele avocatilor si consultantilor de privatizare implicati, a explicat Vladescu. Suspiciunile au aparut dupa ce Ziarul Financiar a publicat profilurile celor doi ofertanti ramasi in cursa - Erste Bank si Millennium BCP si a avansat o valoare estimata a ofertei, de peste 3 miliarde euro, precizand ca sursele de informare ar fi inclusiv din Comisia de privatizare.


Seful Biroului de presa al Ministerului Public, Robert Cazanciuc, ne-a confirmat faptul ca la sfarsitul saptamanii trecute, Comisia de privatizare a depus o plangere in care solicita procurorilor sa cerceteze eventuale scurgeri de informatii privind privatizarea bancii. Nu e o plangere facuta impotriva cuiva anume, este o sesizare ca ar putea exista scurgeri de informatii. Dosarul a fost inregistrat la sectia de Urmariri Penale si Criminalistica, urmeaza verificari preliminare. Urmeaza sa stabilim daca avem competenta de a verifica acest caz, ne-a declarat Cazanciuc. Reprezentantii celor doua banci ne-au declarat ca privatizarea nu a fost afectata de ceea ce ei au numit ipoteze de evaluare a ofertei si ca in ce le priveste, grupurile financiare au pastrat confidentialitatea.

Consideram ca procesul de privatizare a BCR se deruleaza la un n ivel inalt de profesionalism, e transparent si corespunde regulilor internationale din pietele financiare. Erste Bank a respectat si va respecta cu strictete criteriile de confidentialitate agreate in cursul procesului de privatizare, asa cum a procedat in toate celelalte noua privatizari la care a participat si le-a castigat in ultimii sase ani, a declarat pentru Averea Hana Cygonkova, purtator de cuvant ale bancii austriece. Cygonkova nu a dorit sa comenteze pe marginea plangerii penale, deoarece nu stapanea nici o informatie oficiala pana la momentul declaratiei.

E suparator ca au aparut estimari referitoare la pretul oferit de bancile concurente. Eu am crezut ca sunt simple estimari ale presei si analistilor. Toata lumea poate sa lanseze ipoteze in jurul pretului. E clar ca pentru bancile aflate in competitie este dezavantajos si nimeni nu risca sa faca publice date confidentiale. In plus un scandal in jurul privatizarii nu e prielnic negocierilor calme, linistite, ne-a declarat Bogdan Baltazar, presedintele companiei de consultanta care reprezinta interesele BCP Millenium la Bucuresti. Ieri primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a explicat ca, dupa aflarea listei scurte a ofertantilor calificati pentru continuarea negocierilor, a vrut sa stie pretul oferit pentru privatizarea BCR.

Dupa calificarea primilor doi ofertanti si anuntul public, l-am intrebat pe Sebastian Vla-descu care este pretul, dar el mi-a raspuns: Nu va pot spune pentru ca acea Comisie de privatizare are reguli clare dupa care lucreaza. Am acceptat, ca premier, sa respect aceste reguli. Numai ca a doua zi, in Ziarul Financiar a aparut un amplu articol in care pe de-o parte erau prezentate bancile calificate, iar pe de alta parte se dadeau date despre pretul oferit de fiecare pentru BCR. Premierul a explicat ca a incercat sa afle de la ministrul Finantelor cum a fost posibil sa fie publicate acele informatii, cand tot Cabinetul Tariceanu s-a conformat regulii de a nu cere informatii despre pretul tranzactiei de privatizare. Raspunsul dat de ministrul Sebastian Vladescu a fost prompt: Sunt estimari sau evaluari ale jurnalistilor, nu am furnizat noi aceste informatii.

Ministrul Finantelor nu a oferit, ieri, mai multe informatii legate de persoane asupra carora exista suspiciuni ca au furnizat informatii despre negocieri pentru ca a semnat, ca toti membri Comisiei de privatizare, o clauza de confidentialitate cu cele doua consortii bancare cu care se negociaza.

Fiind insa un caz in cercetarile procurorilor sunt in desfasurare, Vladescu a oferit putine date, tehnice in special, din contract, explicand regulile impuse celor care reprezinta statul roman. Se cer astfel de clauze pentru a pastra competitia in negocieri, care incep si se poarta si in alte tari, a subliniat ministrul Finantelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri