Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut certificate de trezorerie cu discont, cu maturitate la 6 luni, de 495,34 milioane lei (119 milioane euro), pentru care plateste un randament mediu de 6,38% pe an, in crestere fata de licitatia similara anterioara, potrivit datelor bancii centrale.

Valoarea anuntata initial a licitatiei era mai mare, de 500 milioane lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 6,50% pe an. Bancile au depus cereri de cumparare de 1,1 miliarde lei (264,7 milioane euro), potrivit NewsIn.

La sedinta similara din 26 aprilie, Finantele au luat din piata 979,8 milioane lei, pentru care platesc un randament mediu de 5,74% pe an.

In mai, MFP si-a propus sa atraga 4,5 miliarde lei prin cinci emisiuni de titluri de stat, cea mai mare parte a banilor urmand sa fie plasati prin emisiuni de obligatiuni.

In primul trimestru, MFP a atras de pe piata locala 12,7 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat initial, iar in aprilie a atras 4,57 miliarde lei. MFP a anuntat anterior ca vrea sa atraga din piata locala intre 11 si 13 miliarde lei, in al doilea trimestru al acestui an.

Anul trecut, Finantele au luat din piata aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decat in 2008.

In plus, in martie, Romania a plasat pe piata externa 1 miliard euro, prin obligatiuni cu maturitate la cinci ani, la o rata a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Pretul a fost de 99,25% din valoarea nominala, iar randamentul de 5,18%.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an a fost modificata la 6,8% din produsul intern brut (PIB).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Finantele au imprumutat peste 1 mld de lei de la banci satapamana asta