Romania este in buna masura o economie bazata pe numerar. O afirmatie surprinzatoare la prima vedere, care poate fi gasita pe site-ul ambasadei americane la Bucuresti. Dar cand se spune ca cea mai buna solutie de a avea dolari in Romania este sa ii aduci de acasa, ramai consternat. Cat de actuale mai sunt astazi astfel de observatii?
Din 2005, Romania a implementat integral Sistemul Electronic de Plati. Acest lucru ne-a adus deja o nota mai buna a Comisiei Europene cu privire la evolutia sectorului bancar romanesc. De altfel, realizarea SEP a fost finantata cu 8,4 milioane euro de Uniunea Europeana prin programul PHARE .

Este un argument aproape suficient ca vremea platilor cu bani la servieta a apus. Presedintele HVB Bank, Dan Pascariu, mentiona recent ca, dupa 1990, o plata intre clientii a doua banci diferite din orase diferite putea sa dureze si trei saptamani. Era unul dintre motivele pentru care o mare parte din plati ocoleau sistemul bancar. Ei bine, astfel de lucruri sunt istorie. Doar in luna octombrie volumul mediu zilnic al tranzactiilor de mare valoare, de peste 500 de milioane de lei vechi, era de aproximativ 4.700 de operatiuni. Acelasi indicator, insa pentru tranzactiile de mica valoare, depasea 194 de mii de operatiuni.
Un alt semn al limitelor ideii de economie bazata pe numerar este acela ca, in Romania, creste constant numarul cardurilor valide.

La inceputul anului, erau in circulatie aproximativ 5,6 milioane de carduri .Cresterea fata de anul precedent este spectaculoasa, de peste 20%. In fapt, un numar de carduri care depaseste cu aproape un milion pe cel al salariatilor arata ca Romania trece granitele unei economii care se concentreaza exclusiv pe numerar. Peste 500 de mii de romani detin mai mult de un card. Aproximativ 100 de mii de pensionari si 150 de mii de studenti isi incaseaza pensiile, respectiv bursele, pe card.

Totodata, vorbim de tot mai multe carduri co-branded in Romania. Noul carnet de membru ACR este in acelasi timp si card bancar Carpatica. Iar ACR-ul numara in prezent peste 120 de mii de membri.
In acelasi timp, Romania se racordeaza la cele mai noi servicii de pe piata cardurilor. De luna aceasta cardurile cu cip sunt realitate la ProCredit Bank, iar alte institutii financiare vor sa urmeze acest pas. Saptamana trecuta American Express, alaturi de Bancpost, a lansat doua produse pe piata romaneasca.

Sunt insa si semne care probeaza ca drumul spre o bancarizare la nivel european este inca lung. Stam prost la capitolul carduri de business, foarte putin populare printre managerii autohtoni. De asemenea, datele statistice inca arata sub doua tranzactii pe luna pentru fiecare card. Desi a explodat numarul celor care platesc cu cardul direct in magazin, ponderea acestora in masa posesorilor de card este inca extrem de mica. Reteaua de ATM creste de la an la an, insa avem doar 3.300 de astfel de echipamente la nivel national.

Totodata, piata ramane deficitara la capitolul comunicare. In circulatie exista inca foarte multe carduri neutilizate iar motivatia principala nu este lipsa banilor. Rezultatele unui studiu efectuat de Mercury Research relevau faptul ca romanul nu foloseste cardul in primul rand pentru ca nu stie cum.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri