Euro a scazut la cel mai mic nivel din ultimii patru ani fata de dolar, pe fondul temerilor ca masurile europene de reducere a deficitelor fiscale vor submina refacerea economica, dupa ce Germania a anuntat interzicerea vanzarilor in lipsa.

Moneda europeana a fost cotata miercuri dimineata la 1,2144 dolari, cel mai scazut nivel din 17 aprilie 2006, dupa care si-a revenit pentru o vreme la 1,2169 dolari la Londra, dar se afla inca in scadere fata de cotatia de marti de la New York, de 1,2202 dolari.

Si lira sterlina a atins miercuri cel mai mic nivel din ultimele 13 luni, dupa ce cancelarul german Angela Merkel a declarat ca moneda unica europeana este in primejdie, potrivit NewsIn, care citeaza Bloomberg.

Yenul japonez s-a apreciat fata de 15 din cele 16 valute principale, pe fondul nervozitatii create de Germania, care a interzis miercuri operatiunile de vanzare in lipsa si speculatiile pe obligatiunile guvernamentale realizate prin intermediul CDS-urilor.

"Daca nu ai posibilitatea de exprimare a unui punct de vedere pesimist prin intermediul altor active, o faci prin intermediul euro", a declarat pentru Bloomberg Geoffrey Yu, strateg pe valute la UBS. "Poate ca pietele se intreaba deja daca Germania are ceva de ascuns, dar aceasta masura seamana cu una populista, menita sa zdruncine increderea in autoritatile europene", a adaugat Yu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si