Desi industria cardurilor din Romania s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani si 85% dintre persoanele din mediul urban au carduri, romanii abia acum incep sa se obisnuiasca cu platile cu cardul, iar in platile online inca nu au incredere. Reprezentantii emitentilor de carduri de pe piata locala, MasterCard si Visa, sustin proiecte de educatie financiara pentru a prezenta avantajele platilor cu cardul si indeamna bancile sa faca acelasi lucru.
Plata cu numerar este, in continuare, metoda cea mai utilizata de romani pentru a-si achita cumparaturile, taxele sau alte dari, desi bancile promoveaza puternic platile cu cardul. Totusi, populatia se arata dispusa sa recurga si la plata cu cardul, in special daca exista beneficii in urma utilizarii acestora, arata o cercetare a Asociatiei de Plati Electronice din Romania - APERO.

"Aproximativ 85% dintre romanii din mediul urban utilizeaza un card bancar, 56% dintre posesori cu o frecventa de cel putin 2 ori pe luna, iar 44% cel mult o data pe luna. Nivelul de utilizare pentru placa cu cardul este corelat cu dimensiunea venitului mediu pe membru de gospodarie si, de asemenea, cu gradul de deschidere fata de produse si servicii noi", a declarat Adrian Apolzan (foto), presedintele APERO.

Daca in mediul urban populatia are carduri si chiar le utilizeaza, in mediul rural numarul posesorilor de carduri este extrem de scazut si, de asemenea, reteaua de bancomate (ATM) si dispozitive pentru plata cu cardul (POS) nu este dezvoltata.

"Chiar daca avem zone intregi cu populatie nebancarizata se observa ca exista intentia acestora de a utiliza pe viitor cardurile bancare. Sistemul bancar nu isi permite sa deschida unitati bancare in toate regiunile rurale si sa lucreze in pierdere doar de dragul de a avea unitati si oamenii unde sa gaseasca bancomate. Trebuie sa gasim o alta solute de bancarizare", a adaugat Apolzan.

MasterCard si Visa au lansat in ultima perioada programe de educatie financiara prin care sa promoveze avantajele platilor cu cardul, insa, desi oamenii s-au obisnuit cu plata cu cardul la comercianti, atunci cand vine vorba de platile online inca sunt reticenti.

"Este nevoie de mai multi comercianti online de incredere, iar detinatorii de carduri trebuie sa capete si ei mai multa incredere in platile online", subliniaza Catalin Cretu, director general in Romania al Visa Europe.

Platile online si serviciul de internet banking sunt modalitati de plata mai putin vizibile pentru romani, iar intentia de a le utiliza in viitor este mai scazuta, In general, sunt percepute ca metde eficiente si atractive de plata, dar care sunt dificil de folosit si care inspira mai putina incredere sau sunt mai putin accesibile.

"Lucrurile incep sa se miste si pe partea platilor online. S-a renuntat la numeroase comisioane care existau pentru aceste plati, dar in continuare romanii care au carduri in portofel nu stiu in cat de multe feluri le pot utiliza", explica Cosmin Vladimirescu, account manager pentru Romania, MasterCard Europe.

In piata exista o frecventa mai mare in piata pentru plata facturilor la utilitati cu cardul, dar clientii trebuie sa se familiarizeze mai bine cu beneficiile cardurilor. Cei mai multi dintre romani utilizeaza carduri de credit, penetrarea cardurilor de credit fiind redusa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri