Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind creditele populatiei este gresita si nu avantajeaza clientii, pentru ca nu tine cont ca majoritatea imprumuturilor sunt in euro, iar Euribor este la nivelul minim si urmeaza sa creasca, a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.
"Ordonanta a fortat bancile sa foloseasca (la calcularea ratelor, n.r.) doar Euribor plus o marja si s-a crezut ca astfel clientii stiu cum stau, dar au uitat ca 70% din credite sunt in euro. Euribor este acum la minim si sigur va creste, astfel ca va creste si rata pentru clienti. (...) Ordonanta este gresita si nu este in avantajul clientului", a afirmat van Groningen, la un seminar economic, citat de Mediafax.

El a mentionat ca ar fi trebuit luat in calcul, ca marja fixa in calculul ratei, si riscul de tara, asftel incat consumatorii sa fi fost avantajati de o eventuala scadere a indicatorului.

Riscul de tara este, in opinia presedintelui Raiffeisen, o problema importanta in Romania, deoarece este ridicat si exista posibilitatea sa creasca in continuare.

"Daca tai salariile, nu poti sa te astepti la scaderea riscului de tara, pentru ca vor creste creditele neperformante deoarece oamenii nu vor avea bani sa le plateasca. Sunt destul de multe masuri care cresc riscul pentru banci", a mai spus el.

Guvernul a aprobat in iunie Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri