"Ordonanta a fortat bancile sa foloseasca (la calcularea ratelor, n.r.) doar Euribor plus o marja si s-a crezut ca astfel clientii stiu cum stau, dar au uitat ca 70% din credite sunt in euro. Euribor este acum la minim si sigur va creste, astfel ca va creste si rata pentru clienti. (...) Ordonanta este gresita si nu este in avantajul clientului", a afirmat van Groningen, la un seminar economic, citat de Mediafax.

El a mentionat ca ar fi trebuit luat in calcul, ca marja fixa in calculul ratei, si riscul de tara, asftel incat consumatorii sa fi fost avantajati de o eventuala scadere a indicatorului.

Riscul de tara este, in opinia presedintelui Raiffeisen, o problema importanta in Romania, deoarece este ridicat si exista posibilitatea sa creasca in continuare.

Citeste si:

"Daca tai salariile, nu poti sa te astepti la scaderea riscului de tara, pentru ca vor creste creditele neperformante deoarece oamenii nu vor avea bani sa le plateasca. Sunt destul de multe masuri care cresc riscul pentru banci", a mai spus el.

Guvernul a aprobat in iunie Ordonanta de Urgenta 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila si calcularea dobanzii in functie de un indice de referinta transparent, la care se adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata fata de contractul initial.