Lazea: Accelerarea absorbtiei fondurilor europene este necesara cresterii convergentei reale

Este necesar ca pe termen mediu sa fie promovate politici macroeconomice predictibile si sanatoase care sa garanteze ca Romania are capacitatea sa investeasca intr-un mod sustenabil, a declarat Valentin Lazea, la conferinta "Agenda Lisabona, mediul de afaceri si reglementari mai bune - contributia Romaniei", organizata de Centrul Roman de Politici Economice.

„S-a ajuns la o situatie in care veniturile bugetare sunt foarte scazute ca procent din Produsul Intern Brut (PIB), fiind afectata negativ de contractia acestora, implicit spatiul fiscal pentru investitii, care a fost diminuat cu atat mai mult cu cat ponderea cheltuielilor de natura structurala precum pensii salarii si ajutoare sociale in total cheltuieli bugetare a fost foarte ridicata”, a spus Valentin Lazea (foto), economist sef al BNR.

In prezent, Romania plateste aproape 70 % din buget numai pe astfel de cheltuieli de natura structurala. Deci ,implicit in 2009, 2010, partea fiscala de investitii s-a comprimat. Masurile recente de crestere a TVA si reducerea salariilor permit o refacere a fondurilor pentru investitii, a mai spus el.

Potrivit economistului sef al BNR, este necesar ca pe termen mediu sa fie promovate politici macroeconomice predictibile si sanatoase care sa garanteze ca Romania are capacitatea sa investeasca intr-un mod sustenabil.

El a explicat ca pentru suma totala de 8,7 miliarde de euro oferita Romaniei de Uniunea Europeana in perioada 2007-2010 au fost incheiate proiecte de 77%, contracte de 67% si s-au efectuat plati de numai 12%.

Citeste si: Lazea: Trebuie sa impulsionam activitatea industriala interna si exportul.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri