Moneda nationala s-a mentinut pe o tendinta de depreciere in prima parte a sedintei, pe fondul incertitudinilor politice, iar referinta BNR a urcat cu 1,33 bani, la 4,2940 lei/euro, cel mai ridicat nivel de la inceputul lunii iulie.
Un curs superior celui de marti a fost publicat de BNR pe 2 iulie, cand euro a fost cotat la 4,3048 lei. Banca centrala a anuntat luni un curs de 4,2807 lei/euro, potrivit Mediafax.

Comparativ cu dolarul, leul a continuat sa se deprecieze, astfel ca BNR a calculat o rata de schimb de 3,0817 lei/dolar, cu 0,26 bani peste nivelul de luni, de 3,0791 lei/dolar.

Desi depunerea motiunii de cenzura a avut efecte limitate luni asupra miscarii cursului de schimb, in debutul sedintei de marti jucatorii sunt mai agitati si majoritatea au lansat ordine de cumparare de valuta, pe fondul tensiunilor politice, dar si al sentimentului negativ din regiune.

Leul a inceput sa se deprecieze dupa primele tranzactii de marti, iar la deschidere bancile schimbau euro cu 4,2900 - 4,2920 lei/euro, peste nivelul de la finele sesiunii de luni, cand paritatea se situa la 4,2865 - 4,2875 lei/euro.

"Deoarece o cadere a guvernului ar putea complica perspectiva importantului proces de consolidare fiscala, tensiunea s-ar putea resimti pe pietele leului odata ce ne apropiem de vot. Aceasta s-ar putea concretiza in primul rand in accentuarea presiunilor de depreciere si, in cele din urma, in presiuni de majorare a ratelor de dobanda. Daca guvernul ramane, aceasta dinamica ar putea fi inversata, dar o cadere ar putea intensifica o asemenea evolutie deoarece incertitudinea s-ar putea instala. Aceasta ar putea ameninta totodata si pragul randamentelor administratorilor datoriei publice", apreciaza intr-un raport analistul ING Vlad Muscalu.

In prima ora de tranzactionare, cotatiile au urcat pana la un maxim 4,2970 - 4,2980 lei/euro. Ulterior, cursul a coborat, iar la jumatatea sesiunii trasferurile se perfectau la 4,2935 - 4,2950 lei/euro.

Valutele tarilor din regiune au corectat scaderea din debut si afisau oscilatii nesemnificative fata de euro.

Excesul de lichiditate continua sa puna presiune pe randamentele pe termen scurt, iar dobanzile pentru depozitele cu scadenta la o zi s-au mentinut la 2,11 - 2,61%. Ratele pentru plasamentele la o saptamana au urcat nesemnificativ, de la 3,01 - 3,51% la 3,22 - 3,72%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri