Isarescu, despre miscarile la preturile combustibililor: Nu inteleg logica!

Preturile combustibililor pe piata romaneasca au o evolutie divergenta fata de principalii factori care ar trebui sa le influenteze, iar BNR nu intelege mecanismele care stau in spatele scumpirilor anuntate de producatori, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"La carburanti am avut o evolutie divergenta, va spunem ca nu prea intelegem logica miscarii la preturile combustibililor interni, de ce depinde ... preturile titeiului, evolutia cursului. Variatiile oricum sunt mult prea mari la preturile interne ale fabricantilor si nu le gasim explicatii, decat ca actioneaza factori divergenti (...) Au crescut preturile temporar si atunci cand leul s-a intarit semnificativ fata de dolar si preturile titeiului nu justificau aceste evolutii", a explicat Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognozele de inflatie pentru 2010 si 2011, de la 7,8% la 8,2% in acest an si de la 3,1% la 3,4% pentru anul viitor, a anuntat Mugur Isarescu.

"S-a calculat ca impactul transmiterii majorarii TVA este de 2,4 puncte pe acest trimestru. Avem o transmitere etapizata. Incalzirea termica se va manifesta in octombrie sau aceasta luna, nu ne dam seama. Impactul majorarii TVA este posibil sa fie mai mare la sfarsitul anului de 2,4 puncte procentuale, cand se vor epuiza si aceste etape (...) Spre sfarsitul trimestrului patru se epuizeaza in mare masura etapele de transmitere directa a cresterii TVA si raman cele statistice (efecte de baza - n.r.), pana in primavara anului viitor", a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a aratat ca pentru 2011 s-a avut in vedere un impact al preturilor volatile, respectiv legume, fructe, oua, dar intr-o masura mai mica decat s-a manifestat in ultimele luni.

"Am introdus si pentru la anul o contributie semnificativa a preturilor volatile, ele sunt mult micsorate fata de 2010. Este si normal, producatorii interni nu pot sa se joace presa mult cu preturile pentru ca vin producatorii din import care sa regleze piata. Trebuie sa spunem ca de multe ori am fost surprinsi exact de prturile care ar trebuie sa stim cum evolueaza", a spus Isarescu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri