In primavara acestui an ne spunea ce planuri are pentru dezvoltarea businessului din Romania in perioada de criza si recesiune. Astazi, din noul sau birou, Murat Atay, directorul general al GarantiBank, ne povesteste cum a reusit sa majoreze activele bancii cu 50% in primele noua luni din 2010, pana la 1,2 miliarde euro.
GarantiBank Romania si-a majorat activele cu 50% in primele noua luni din 2010 comparativ cu perioada similara de anul trecut, nivelul acestora urcand pana la 1,2 miliarde de euro. Murat Atay, directorul general al GarantiBank Romania, a explicat intr-un interviu acordat Wall-Street care au fost factorii ce au condus la dezvoltarea businessului, desi trendul pietei bancare este de scadere.

Cele mai mari cresteri le-am realizat pe timp de criza. Tinta pentru anii urmatori e sa continuam sa crestem”, sustine seful GarantiBank Romania.

In timp ce alte banci anunta profituri tot mai mici, activele se reduc, iar creditele nou acordate nu reusesc sa mai acopere rambursarile, GarantiBank a reusit sa majoreze activele, portofoliul de credite, dar si pe cel de depozite.

“Fata de perioada de anul trecut am inregistrat o crestere de 50% la active, la sfarsitul lunii septembrie 2010, nivelul acestora ajungand la 1,2 miliarde euro. Portofoliul de credite a sporit cu 30%, pana la 700 de milioane de euro si este distribuit egal intre businessul de retail si cel corporate, iar portofoliul de depozite a crescut cu 45% pana la circa 400 de milioane de euro, majoritatea depozitelor provenind de la companii”, a declarat Murat Atay.

Murat Atay recunostea in primavara ca 2010 o sa fie extrem de dificil din punct de vedere economic, dar se arata mult mai optimist fata de 2009.

Am reusit sa crestem businessul pentru ca am realizat produse care raspund nevoilor clientilor. La credite, spre exemplu, am acordat persoanelor fizice o perioada de gratie. Antreprenorilor le oferim preturi competitive la depozite, dar si la credite. Acest an este unul greu, vor mai fi luni dificile, dar pe termen lung economia o sa isi revina”, afirma seful GarantiBank Romania.

El considera ca redresarea economica o sa inceapa, mai devreme sau mai tarziu, iar atunci dobanzile la credite vor scadea pentru a sustine cresterea economica. Pe de alta parte, Atay considera ca o banca ce plateste 4-5% la depozitele in euro isi asuma costuri prea mari si nu va putea sa fie competitiva la dobanzile aferente creditelor.

“Nu avem cele mai mari dobanzi din piata la depozite, dar vrem sa avem o relatie pe termen lung cu clientii. Nu le oferim doar un depozit, ci si servicii complementare, precum cele de cash management si altele”, explica Murat Atay.

Bancherii de la GarantiBank isi continua si planurile de extindere a retelei de unitati si bancomate. Banca nu percepe in prezent comision pentru retragerea de numerar de pe cardurile de debit GarantiBank24 de la niciun bancomat din tara, iar seful bancii sustine ca acest lucru nu se va schimba nici dupa cresterea numarului de bancomate proprii.

Am deschis 3 unitati si vom mai deschide inca 20. Anul acest am amplasat 30 de noi bancomate si intentionam sa le crestem numarul”, afirma Atay. In prezent, Garanti Bank are o retea de 54 de agentii dintre care 22 in Bucuresti, 130 de bancomate si peste 6.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri