Potrivit Mediafax, companiile de asigurari implicate in sistemul de asigurare obligatorie ar putea pierde astfel prime de peste 30 milioane euro, ceea ce pune in pericol functionarea sistemului sau poate duce la majorarea tarifelor.

Presedintele Traian Basescu a promulgat Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

Legea, adoptata in 16 noiembrie de Camera Deputatilor, prevede modificarea titlului Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, care devine "Lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor".

Noua lege defineste dezastrul natural drept "cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii, ca fenomene naturale" si include si Ministerul Administratiei si Internelor, alaturi de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, printre cei care trebuie sa adopte normele de aplicare.
De asemenea, legea prevede ca locuintele expertizate sesimic si incadrate la gradul I de risc nu vor fi asigurate decat dupa receptionarea lucrarilor de consolidare.

Citeste si:

La articolul 3, care reglementeaza tipul de imobile pentru care se incheie asigurare, a fost introdus un alineat nou, potrivit caruia nu intra sub incidenta legii "persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie".

De asemenea, textul alineatului care prevedea ca "suma asigurata obligatoriu, precum si prima obligatorie aferenta pot fi modificate prin hotarare a Guvernului, in primii 5 ani de la intrarea in vigoare a prezentei legi, iar dupa aceasta perioada, prin ordin al presedintelui CSA" a fost schimbat astfel incat suma si prima de asigurare pot fi modificate prin ordin al presedintelui CSA.

Afla aici ce riscuri acopera o polita facultativa de asigurare a locuintei.