Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) vrea ca fiecare contribuabil sa aiba posibilitatea de a alege daca plata asigurarilor de sanatate va ajunge la un furnizor privat de servicii de sanatate sau in continuare doar in sectorul public, anunta Mediafax.
Plata asigurarilor de sanatate ar trebui sa fie lasata in cea mai mare parte la libera alegere a contribuabilului, pentru a-si putea alege furnizorul de servicii de sanatate, contribuind astfel si la dezvoltarea unui sistem privat de sanatate, potrivit Uniunii.

"Astazi, femeia de serviciu si directorul general, desi contribuie de la simplu la zece ori mai mult, beneficiaza de servicii de sanatate din ce in ce mai putine si de mai proasta calitate din partea statului. Statul ar trebui sa intre in competitie cu sistemul privat de servicii medicale si sa atraga clientii prin serviciile oferite si nu prin impunere", a declarat presedintele UNTRR, Constantin Isaac.

Contributiile catre fondul de sanatate sunt de 5,2% pentru angajator si de 5,5% pentru angajat.

"Imparteala intre angajat si angajator este iluzorie, cifrele fiind cumulate in costul unei companii cu angajatii sai, toti banii sunt platiti de companie, nu sunt adusi de acasa de angajat. Similar, sistemul de pensii de stat - care si-a pierdut credibilitatea in istoria recenta - ar trebui lasat in competitie cu sistemele private", spun reprezentantii UNTRR.

Totodata, UNTRR solicita instituirea dreptului pentru angajator de a stabili obiective de performanta individuala, eliminarea restrictiilor de a face angajari dupa concedieri, astfel incat companiile sa poata reveni pe piata, modificarea criteriilor la concedierea colectiva, liberalizarea conditiilor pentru angajatii temporari si modificarea prevederilor referitoare la timpul de lucru, in special la transporturile rutiere.

"Concedierile se fac mai mult din cauze sociale. Daca angajatul are copii, daca are casa, si nu dupa eficienta lor. Trebuie sa ai parametri de performanta pentru angajati, pentru ca altfel concurenta te va elimina", a afirmat presedintele UNTRR.

Potrivit UNTRR, contractele colective de munca reprezinta o discriminare la nivel national, avand in vedere conditiile economice diverse dintre zonele tarii.

"Nu cred ca sunt aceleasi conditii de munca in judetul Vaslui fata de judetul Timis", a spus secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu.

El a spus ca pentru a angaja o persoana in activitatea de transporturi se parcurg intai patru tipuri de contracte colective - la nivel national, pe ramura, pe grup de unitati, pe unitate si abia la sfarsit se incheie contractul individual de munca.

O alta solicitare a UNTRR vizeaza sanctionarea muncii la negru, care creeaza un dezechilibru in piata prin transportatorii care ofera preturi de dumping si creeaza concurenta neloiala.

Guvernul a aprobat insa, luni, proiectul de modificare a Codului Muncii si va trimite documentul la Parlament, in vederea angajarii raspunderii.

Proiectul a fost discutat de Executiv in prima lectura in sedinta de miercuri, iar Guvernul a anuntat ca asteapta avizul Consiliului Economic si Social, inainte de a aproba documentul.

Vineri reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor au analizat noua forma a Codului Muncii, dar fara sa ajunga la un acord in privinta modificarilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri