Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a declarat ca se va implica in negocierile dintre sindicatele de la fabrica din Jucu si reprezentantii Nokia Romania, pentru stabilirea platilor compensatorii pentru angajatii care vor fi disponibilizati, scrie Mediafax.
"Joi dimineata, voi convoca la CJ Cluj comisia Nokia decisa de consilierii judeteni si vom analiza contractul semnat cu Nokia. Ne vom implica si in discutiile dintre sindicate si conducerea Nokia Romania privind negocierea salariilor compensatorii pentru angajatii care vor fi disponibilizati. Discutiile sunt in jurul acestor salarii, in conditiile in care nu sunt prinse in contractul colectiv de munca.

Va trebui sa vedem in ce masura vom putea sa ii determinam pe cei de la Nokia sa acorde aceste salarii. Comisia de la CJ Cluj va analiza, in baza contractului, si in ce masura putem sa obtinem despagubiri pentru autoritatile judetene care au facut investitii de 15,5 milioane de euro necesare fabricii de la Jucu", a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

El a spus ca in cadrul sedintei se va analiza baza legala prin care CJ Cluj sa poata cere Nokia acordarea de despagubiri.

Tise s-a intalnit, miercuri dimineata, cu liderii celor doua sindicate de la Nokia, Valentin Ilcas si Cristian Copil, care au cerut sprijinul CJ Cluj.
Valentin Ilcas, presedintele Sindicatului "Nokia Metal", a declarat corespondentului MEDIAFAX dupa intalnirea cu Alin Tise, ca sindicalistii au dorit sa vada in ce masura CJ Cluj se poate implica in rezolvarea problemei sociale a salariatilor de la fabrica Nokia din Jucu.

"Scopul intalnirii a fost sa vedem in ce masura autoritatea publica de la nivelul judetului Cluj este implicata in rezolvarea problemei sociale a salariatilor de la fabrica Nokia din Jucu, sa vedem in ce masura putem fi ajutati in demersul nostru de catre autoritatea publica si daca exista preocupari in a gasi solutii in vederea sprijinirii demersurilor sociale. Exista deschidere la nivelul CJ Cluj si acordul ca atunci cand noi solicitam sa fim sprijiniti sa ni se acorde acest sprijin. Oamenii de la fabrica trebuie sa stie ca cineva se lupta pentru ei sa aiba o protectie sociala", a spus Ilcas.

Liderii celor doua sindicate de la fabrica Nokia din Jucu, Valentin Ilcas si Cristian Copil, vor avea, miercuri, o noua runda de negocieri cu conducerea Nokia Romania privind salariile compensatorii care vor fi acordate angajatilor ce urmeaza sa fie disponibilizati.

Consiliul Judetean Cluj a aprobat, joi, intr-o sedinta ordinara, infiintarea unei comisii care sa analizeze contractul cu compania Nokia, pentru a se vedea cum pot fi recuperate o parte din sumele alocate de statul roman pentru fabrica din Jucu, estimate la 20 de milioane de euro.

Conducerile celor doua sindicate de la fabrica Nokia din comuna Jucu au inceput, luni, negocierile cu reprezentantii companiei pentru a stabili cuantumul compensatiilor care urmeaza sa fie acordate angajatilor disponibilizati dupa inchiderea fabricii.

Liderul Sindicatului "Nokia Metal", Valentin Ilcas, declara, luni dupa-amiaza, dupa o intalnire de peste trei ore cu conducerea Nokia Romania, ca discutiile au fost "pregatitoare" si vor fi urmate de altele in aceasta saptamana.

"A fost o intalnire pregatitoare a ceea ce va urma. Nu am discutat despre cifre si despre valoarea compensatiilor care vor fi acordate angajatilor disponibilizati. Am analizat doar documentele privind procedura de disponibilizare colectiva si am propus criterii de acordare a platilor compensatorii. Vom analiza si la urmatoarea intalnire, programata miercuri, vom discuta pe cifre absolute", spunea Ilcas.

El preciza ca negocierile cu conducerea Nokia Romania vor dura pana la sfarsitul lunii octombrie.

"Angajatii de la Jucu vor lucra pana in 31 martie 2012. Dupa aceasta data, vom discuta despre acordarea salariilor compensatorii si despre valoarea lor. Noi vrem sa obtinem cat mai mult in cadrul acestor negocieri", spunea Ilcas.

Potrivit acestuia, in cazul in care dupa negocierile purtate sindicalistii nu vor fi de acord cu valoarea platilor compensatorii, ar putea avea loc actiuni de protest ale viitorilor disponibilizati.

La randul sau, Cristian Copil, liderul Sindicatului Liber Nokia, declara ca in cadrul negocierilor se va discuta si despre reconversia profesionala a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati.

Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.

Procedurile de inchidere a fabricii se vor derula pana la sfarsitul anului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri