Reactiile dupa moartea lui Steve Jobs au coplesit Internetul din toate colturile lumii. La 10-15 ani distanta, chiar si copiii nostri vor afla despre el, “omul care a creat iPad-ul” si a perfectionat standardele ce se vor propaga pana in 2025. Antreprenorii romani dar si straini au comentat pe marginea subiectului, pentru wall-street.ro.
, product specialist EMEA la Google, a spus ca intreaga generatie actuala a fost modelata in jurul iPod-ului, Mac-ului, iPhone-ului si a iPad-ului, precum si a viziunii sale de a crea noi trenduri. “Aceasta este mostenirea lasata copiilor nostri – dorinta de a crea noi standarde”, spune Ehrhardt, pentru wall-street.ro.

Directorul de produse al Google pe EMEA a avut doar cuvinte de lauda la adresa lui Steve Jobs. “Moartea lui Steve Jobs este un soc pentru intregul sector tehnologic, si mai departe. Focusul lui pentru experienta utilizatorului mai departe de orice a fost o inspiratie pentru o multime de companii, inclusiv Google. El a reusit lucruri incredibile la Apple si a setat standarde pentru intreaga industrie, cu o inteligenta uimitoare”, a mai spus Steffen Ehrhardt, contactat de wall-street.ro.

, director executiv al Vodafone Romania, considera ca viziunea lui Steve Jobs, creativitatea, curajul de a gandi diferit si contributia lui la popularizarea lumii digitale vor ramane pentru totdeauna in istorie. Cu toate acestea, el nu se hazardeaza sa spuna cine va fi modelul „copiilor nostri, peste 10 ani. Cateodata, imi este greu sa inteleg pe cine admira chiar si in zilele noastre, cu atat mai mult peste 10 ani. Ceea ce stiu cu siguranta este ca vietile lor vor fi influentate, multi ani de acum, de mostenirea lasata de Steve Jobs”, a declarat, pentru wall-street.ro, seful Vodafone Romania.

El crede ca Apple va continua sa aiba succes mult ani de acum inainte.

„Apple ramane o companie extraordinara, cu o linie de produse impresionante, cu idei grozave, cu o viziune puternica si o intelegere reala a misiunii sale. Cred ca Steve Jobs a lasat o mostenire foarte solida in compania sa”, a mai spus Berroeta.

, director executiv tehnologia informatiei la Romtelecom, considera ca mostenirea lasata de Steve Jobs va fi la fel de importanta si in urmatorii 10-15 ani, cum este si in prezent, tinand cont de faptul ca aceasta a revolutionat modul in care oamenii comunica, interactioneaza, se distreaza si fac cumparaturi. “A avut o viziune care a transformat comportamentul cotidian al multor oameni, atitudinea si obiceiurile lor”, spune el.

Cred ca el a creionat o tendinta care va atrage si mai multi adepti in viitor”.

Seful pe tehnologia informatiei de la cel mai mare operator fix din Romania se abtine in a oferi o opinie privind evolutia companiei Apple dupa decesul liderului ei. “Nu cred ca se poate spune la acest moment cum va evolua Apple de acum incolo. Desi Steve Jobs a fost forta care a propulsat toate aceste extraordinare inovatii, de obicei vizionarii se inconjoara de echipe care sunt inspirate de ei si care au capacitatea de a evolua catre realizari si mai mari. Numai timpul ne va spune!, incheie oficialul Romtelecom.


, unul dintre cei mai cunoscuti oameni din online-ul romanesc, se arata profund intristat de moartea lui Steve Jobs si considera ca iPad-ul va ramane probabil “mostenirea lui pentru generatiile urmatoare. Noi vom putea sa le povestim «cum era pe vremea noastra», amintind de geniul sau si cum a influentat el ceea ce astazi (in 2025) cunoastem drept iChip”, spune el.

Cristian Manafu subliniaza ca Jobs a fost un model si o sursa de inspiratie pentru multi oameni de tehnologie, fani si early adopters , “cei care de fapt au contribuit la propagarea numelui Apple unde este astazi. Dincolo de imaginea lui Steve Jobs este insa imaginea companiei care a dat cele mai ravnite gadget-uri ale ultimilor 10 ani. Si dincolo de imagine stau faptele companiei si ascensiunea ei in topul marilor afaceri. Apple este astazi o companie mai puternica ca oricand".

Astfel, Cristian Manafu este convins ca succesorul lui Jobs si echipa din spatele produselor Apple “vor duce mai departe viziunea omului care ne-a dat iPod, iPhone, iPad si multe alte Mac-uri”.

, presedinte al celui mai mare magazin online din tara, eMag.ro, considera ca Apple, datorita valorii de necontestat a lui Steve Jobs, a echipei extrem de valoaroase pe care a creat-o dar si a faptului ca a inmagazinat “un capital imens de know-how si are toate premisele sa mearga inainte”.

Urmeaza probabil un recul emotional pe termen scurt. In viitor, depinde doar de oamenii de acolo sa foloseasca la intregul potential ceea ce detin deja in acest moment”, comenteaza Apostolescu, pentru wall-street.ro.

El considera ca generatiile viitoare, chiar daca nu vor interactiona cu produsele deja vechi ale primului deceniu din mileniul doi, vor cunoaste in Steve Jobs omul care a facut cei mai importanti pasi in umanizarea “masinilor”.

“El ne-a demonstrat ca interactiunea cu un produs poate fi mult mai naturala decat si-au imaginat cei din generatia lui, ca un produs poate fi o prelungire aproape fireasca a simturilor si reflexelor umane. Mai este un drum lung inainte din care Steve Jobs a ars multe etape si acesta cred ca este meritul lui esential”, mai spune Radu Apostolescu.

, managing partner la Internet Corp, considera ca Steve Jobs va ramane in istorie datorita schimbarii semnificative a modului in care media va fi consumata chiar si peste 10-15 ani. “Apple a creat o industrie, tabletele, si a generat un avans extraordinar intr-o alta – telefoanele smartphone”.

Seceleanu subliniaza ca intre Apple si Steve Jobs nu se pune semnul "egal", compania urmand sa performeze si in continuare. “Cred ca Steve Jobs a avut si a aratat forta de a transforma Apple intr-o companie fantastica, care sa nu stea intr-un singur om. Un lider trebuie sa aiba viziune, intr-adevar - dar si mai important e sa reuseasca sa o imprima colegilor lui din organizatie -- si cred ca viziunea lui Steve a depasit cu mult barierele Apple, ajunga la zecile de milioane de utilizatori fanatici ai produselor companiei”.

Augustin Roman, new media manager la GSP, spune ca tehnologia Apple si-a pus amprenta pe viata noastra si, cu siguranta, va marca si viata copiilor nostri.

“Este universul lor in acest moment, s-au nascut in mijlocul tehnologiei create de Apple, li se pare fireasca viata alaturi de gadgeturile Apple. Daca Freud spunea, prin 1895, «munceste si iubeste», Jobs parca a completat aceasta filosofie la peste 100 de ani distanta adaugind «gaseste ceea ce iubesti!»”, spune Roman.

Totodata, seful pe online la GSP care a condus anterior si intreg business-ul Intact considera ca Apple are, indiscutabil, maturitatea sa mearga mai departe. “O demonstreaza produsele, serviciile, modul cum au abordat pina acum business-ul, in orice directie a acestuia”.

, seful Metropotam, scoate in evidenta expresia spusa in 2005 de Steve Jobs – “stay hungry, stay foolish” (ramai insetat de cunoastere, ramai rebel – trad.), spunand ca aceste cuvinte ar trebui sa fie printre cele mai importante repere din viata oricarui om, orice varsta ar avea.

“Cred ca Apple va deveni si mai puternica datorita culturii organizationale pe care o are astazi, angajatii luand decizii prin prisma «ce ar face Steve Jobs». Iar viziunea lui Jobs este deja incapsulata in ADN-ul firmei, asa ca imi e greu sa cred ca, cel putin pe termen scurt, vor fi efecte negative odata cu disparitia lui”.

, director executiv al regiei de publicitate online ArboInteractive, spune ca, desi nu este un admirator fanatic al lui Steve Jobs, considera ca este cea mai mare personalitate din domeniul afacerilor “si un mare vizionar. Din acest motiv sper din tot sufletul ca Steve Jobs va ramane important si pentru copii nostri, peste ani”.

Nicolaescu considera ca Steve Jobs este un exemplu excelent atat pentru cei “in varsta” cat si pentru copiii nostri atunci cand vine vorba despre viziune, inovatie, daruire si spirit antreprenorial.

“Este destul de rar sa le intalnesti pe toate la aceeasi persoana. Steve Jobs a dovedit ca este posibil. Mai mult, sunt convins ca produsele create de Apple se vor afla si in mainile copiilor nostri pentru foarte multi ani de acum inainte”.

Spre deosebire de alti manageri din industrie, Clement Nicolaescu considera ca, pe termen mediu si lung, lipsa lui Steve Jobs va fi resimtita puternic de companie. Motivele?

“Credeam ca in ultimul an Steve Jobs nu a mai avut o contributie directa in Apple, alta decat imaginea si inspiratia pe ca o insufla. De curand am vazut o prezentare a sa facuta in fata consiliului din Cupertino cerand aprobarea pentru a construi un nou sediu pentru companie. Mi s-a parut extraordinar. Cu o stare de sanatate precara, acum 3 luni, Steve Jobs se ocupa de astfel de detalii”.

Tot in tabara mai putin optimistilor se numara si Marius Ghenea, presedinte al FiT Distribution.

El considera ca Steve Jobs lasa o mostenire importanta pentru generatiile urmatoare prin faptul ca a fost cel mai remarcabil antreprenor al intregului ciclu de business legat de tehnologia informatiei in care am intrat in anii ’70 si pe care il parcurgem in continuare.

“In ceea ce priveste copiii nostri, nu toti il cunosc pe Steve Jobs, dar toti stiu ce este iPad, pentru ca se joaca (uneori prea mult!) pe el”, spune Ghenea.

In ceea ce priveste evolutia companiei de acum spre viitor, antreprenorul roman subliniaza ca Apple “atinsese un apogeu, un punct de zenit in cursul acestui an, peste care ar fi greu, aproape imposibil, sa treaca, in viitor. Acest punct de zenit si posibila coborare ulterioara a companiei ca si cota de piata si/sau capitalizare bursiera nu au o legatura cu disparitia lui Steve Jobs, sunt pur si simplu elemente normale ale unui ciclu de crestere si dezvoltare a oricarui business”, considera antreprenorul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri