Standard&Poor’s a retrogradat vineri ratingul Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, la "BBB-", cea mai redusa treapta din categoria recomandata pentru investitii, cu perspectiva negativa, anticipand scaderea marjei operationale in acest an, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Nokia dispune de rating "BBB-" din partea Fitch, iar in cazul Moody’s de "Baa2", calificativ aflat pe penultimul loc in categoria recomandata investitiilor.

"Perspectiva negativa reflecta posibilitatea retrogradarii ratingului in urmatorii doi ani, daca marjele Nokia vor ramane la un nivel scazut, sau daca lichiditatile grupului vor scadea sub 2 miliarde de euro", a declarat intr-un raport analistul S&P Thierry Guermann.

S&P a retrogradat calificativul Nokia pentru a patra oara in decurs de un an.

Nokia incearca sa isi relanseze activitatile, iar in aceasta saptamana a prezentat un smartphone cu sistem de operare Windows Phone, cu care vrea sa concureze telefoanele dotate cu sistem Android.

Standard & Poor’s este insa ingrijorata ca vanzarile de telefoane cu sistem Windows Phone ar putea sa nu creasca suficient de rapid pentru a compensa declinul livrarilor de aparate cu soft Symbian, care a fost scos din productie.

Marja operationala a Nokia a scazut de la peste 20% in 2007, cand Apple a introdus iPhone, la 4,9% in trimestrul trecut.

Nokia a avut in ultimele trei luni ale anului trecut o cota de 12,6% pe piata smartphone, in scadere de la 28,1% in urma cu un an, potrivit datelor companiei de cercetare a pietei Strategy Analytics.

Pe ansamblul pietei telefoanelor mobile, cota Nokia a fost de 25,5%, datorita telefoanelor mai ieftine care asigura circa jumatate din veniturile grupului finlandez.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Ce omite Eugen Teodorovici din anuntul Standard & Poor's? Esentialul