Toti ce trei mari operatori de telefonie mobila s-au intrecut in a isi promova mesajele legate de prima licitatie de spectru de telecomunicatii desfasurata in Romania. Vedeti mai jos ce au declarat directorii generali ai Orange, Vodafone si Cosmote imediat dupa anuntul ANCOM cu privire la rezultatele licitatiei de licente.
Daca, Orange si Vodafone au venit cu anunturi concrete legate de momentul in care vor introduce serviciile 4G, in schimb oficialii Cosmote au precizat ca operatorul are acum „toate resursele pentru o dezvoltare durabila”.

Orange

"Este un moment important atat pentru piata de telecom, cat si pentru Orange Romania, deoarce rezultatele licitatiei pun bazele evolutiei pietei pentru urmatorii 16 ani. Pentru aceste licente obtinute, Orange va plati 227 milioane de euro, suma la care se adauga investitii de 100 milioane de euro pe parcursul a doi ani pentru eliberarea de spectru in frecventa de 900 MHz. Pretul licentelor nu a fost mic, dar a fost rezonabil pentru piata telecom din Romania", a spus intr-o conferinta de presa Jean-François Fallacher (foto 1), directorul general al Orange, cel mai mare operator de telecom de pe piata locala.

Compania urmeaza sa lanseze pana la finalul acestui an servicii de 4G in banda de 1800 Mhz. Acestea vor fi disponibile initial doar in Bucuresti si doar pe o serie de tablete. Oficialii operatorului au spus ca vor reveni in perioada urmatoare cu mai multe detalii despre tabletele pe care vor lansa serviciile.

Orange va plati 227,1 milioane de euro pentru frecventele castigate, compania urmand sa detina din 2014 cu 84% mai mult spectru decat in prezent.

Operatorul a obtinut 2 blocuri in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 4 blocuri in banda de 1800 MHz si 4 blocuri in banda de 2600 MHz (FDD), valabile pentru perioada 2014 - 2029. De asemenea, Orange Romania a castigat si licente pe termen scurt in banda de 900 MHz - 5 blocuri, respectiv in banda de 1800 MHz - 3 blocuri, valabile pentru perioada 1 ianuarie 2013 - 5 aprilie 2014.

Vodafone

"Suntem foarte multumiti de rezultatele licitatiei telecom, care ne-au adus spectrul necesar pentru a ne dezvolta in continuare strategia de date mobile, bazata pe tehnologia LTE. Vodafone va fi in masura sa lanseze servicii 4G la inceputul anului 2013, ceea ce ne va permite sa ne mentinem avantajul competitiv de cea mai performanta retea de date mobile din Romania. Deja am obtinut o licenta 4G de teste si, in perioada imediat urmatoare, vom incepe sa efectuam teste in reteaua noastra", a declarat Iñaki Berroeta (foto 2), CEO al Vodafone Romania, al doilea jucator pe piata locala de telecomunicatii.

Managerul a mai spus ca spera ca autoritatile sa asigure in continuare un mediu predictibil, care sa sustina investitiile in telecom.

Vodafone Romania trebuie sa plateasca 228,5 milioane de euro pentru licentele achizitionate, compania urmand sa beneficieze din 2014 de un spectru cu 78% mai mare decat in prezent.

Operatorul a castigat 2 blocuri in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 6 blocuri in banda de 1800 MHz si 1 bloc de 15 MHz in banda de 2600 MHz (TDD), valabile pentru perioada 2014 - 2029. De asemenea, a mai castigat si licente pe termen scurt in banda de 900 MHz - 5 blocuri, respectiv 3 blocuri in banda de 1800 MHz, valabile pentru perioada 1 ianuarie 2013 - 5 aprilie 2014.

Cosmote:

"Am achizitionat toate blocurile de frecventa necesare avansarii demersului de extindere a retelei. (...) Astfel, avem acum toate resursele pentru o dezvoltare durabila, care sa ne permita optimizarea retelei oriunde nevoile consumatorilor o cer", a declarat Stefanos Theocharopoulos (foto 3), directorul general Cosmote.

Cosmote urmeaza sa plateasca 179,8 milioane de euro pentru spectrul adjudecat.

Compania a castigat 1 bloc in banda de 800 MHz, 2 blocuri in banda de 900 MHz, 5 blocuri in banda de 1800 MHz si 2 blocuri in banda de 2600 MHz (FDD), valabile pentru perioada 2014 - 2029. Operatorul si-a reinnoit astfel drepturile de utilizare asupra portofoliului de spectru detinut in prezent, majorandu-l totodata cu 58%.

La licitatie au mai participat si RCS&RDS si 2K Telecom. Oficialii RCS&RDS au refuzat sa comenteze rezultatele licitatiei.

RCS&RDS si-a adjudecat 1 bloc in banda de 900 MHz, valabil pentru perioada 2014-2029 si pentru care va achita suma de 40 de milioane de euro, reprezentand taxa de licenta. Odata cu intrarea in banda de 900 MHz, RCS & RDS si-a majorat portofoliul de spectru cu 29%.

Compania 2K Telecom a castigat 2 blocuri de 15 MHz in banda de 2600 MHz (TDD), valabile pentru perioada 2014 - 2029 si pentru care va achita suma de 6,6 milioane de euro.

Cei cinci operatori participanti vor plati 682,1 milioane de euro

Cei cinci operatori trebuie sa plateasca 682,1 milioane de euro pentru licentele adjudecate, acestea urmand sa fie achitate esalonat, in functie de blocurile de frecvente aferente, pana la 30 noiembrie 2012, respectiv 30 iunie 2013.

Este pentru prima data cand in Romania s-a organizat o licitatie pentru licentele de frecvente telecom.
Benzile pentru care au concurat operatorii au fost cele de 800, 900, 1800 si 2600 MHz. Acestea pot fi utilizate pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile, voce si date, pe o perioada de 15 ani.

Licitatia a permis operatorilor sa cumpere spectrul pe care si l-au dorit atat pentru a continua sa furnizeze serviciile actuale, dar mai ales pentru a-si moderniza reteaua introducand 4G. Aceasta tehnologie, considerata a fi viitorul 3G, permite utilizatorilor sa foloseasca internetul mobil la viteze de cateva ori mai mari decat in cazul 3G si sa foloseasca simultan mai multe aplicatii multimedia, precum navigare pe internet, conferinte video in timp real, acces la fisier foto /video, video streaming HD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri