Nokia a inregistrat pierderi de aproape 1 miliard de euro in trimestrul al treilea, al saselea consecutiv pe minus pentru compania finlandeza, vanzarile smartphone-urilor Lumia coborand puternic fata de perioada aprilie-iunie, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Nokia a raportat joi o pierdere neta de 969 milioane euro pentru trimestrul al treilea, fata de 68 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului trecut, iar rezervele companiei s-au redus la 3,6 miliarde euro, de la 4,2 miliarde euro la jumatatea anului.

Volumul vanzarilor smartphone-urilor Lumia a coborat la 2,9 milioane unitati, de la 4 milioane in trimestrul anterior. Compania se pregateste pentru aparitia pe piata, in luna noiembrie, a celei de-a doua generatii Lumia, cu Windows Phone 8.

Primele smartphone-uri Lumia, lansate la inceputul acestui an, au primit recenzii pozitive in presa, dar nu au reusit sa lase o amprenta semnificativa pe o piata dominata de Android si iPhone.

"Continuam sa ne concentram pe tranzitia Nokia", a declarat directorul general al companiei, Stephen Elop, intr-un comunicat transmis joi.

Veniturile companiei au scazut cu o treime de la inceputul anului 2011, cand Nokia a trecut la o noua strategie, adoptand sistemul de operare Windows Phone al Microsoft. Elop a concediat peste 20.000 de angajati si a inchis mai multe fabrici si centre de cercetare.

In primele noua luni ale acestui an, Nokia a inregistrat pierderi de aproximativ 4 miliarde euro, fata de un minus de 412 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Compania anticipeaza in raportul prezentat joi ca pierderile se vor reduce in trimestrul al patrulea, proiectie care a detemrinat cresterea actiunilor cu 3,6% la Helsinki. Nokia a pierdut 42% din valoarea de piata in acest an, revenind la nivelul din 1996.

Valoarea de piata a companiei a scazut cu aproape 90% in ultimii 5 ani, de la aparitia primului model iPhone, in 2007.

Veniturile companei au scazut cu 19% in trimestrul al treilea, la 7,24 miliarde euro, usor peste estimarile analistilor. Pierderile de 969 milioane euro au fost insa cu 50% mai mari decat anticipau analistii.

Nokia a reusit insa sa termine trimestrul cu profit operational, marja pierderilor raportate la vanzari fiind mai redusa decat in trimestrul anterior.

Vanzarile smartphone-urilor Lumia cu Windows Phone 7 au scazut deoarece clientii asteapta aparitia noilor modele, disponibile pe piata din noiembrie. Microsoft a anuntat ca prima generatie Lumia nu va beneficia de upgrade la Windows Phone 8, perspectiva care a descurajat probabil multi clienti interesati.

Cota de piata a companiei pe smartphone-uri este de 2,7%, fata de un total de 83% pentru Android si iPhone, potrivit datelor Gartner.

Per total, Nokia a vandut in trimestrul al treilea 6,3 milioane de smartphone-uri si 76,6 milioane de telefoane mobile cu functii de baza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri