Rezervele de lichiditati ale Samsung au ajuns la aproape 40 de miliarde de dolari, iar grupul sud-coreean se confrunta cu provocarea de a gasi o destinatie pentru sumele uriase de bani acumulate, la fel precum rivalul Apple, care dispune insa de 145 miliarde de dolari.
"Dupa ce a acaparat o parte importanta din profitabila piata smartphone de la Apple si alte companii, Samsung Electronics se confrunta acum cu o provocare gen Apple: o gramada uriasa de bani necheltuiti", scrie cotidianul american Wall Street Journal (WSJ), citat de agentia Mediafax.

Rezervele de lichiditati ale Samsung au atins aproape 40 de miliarde de dolari la sfarsitul lunii martie, dupa un prim trimestru in care profitul a urcat cu 41%. Dupa scaderea datoriei, Samsung are o pozitie financiara neta de 28,5 miliarde de dolari. Lichiditatile Samsung, deja printre cele mai mari din Asia, cresc intr-un ritm ametitor, iar in ultimul an aproape s-au triplat.

Grupul sud-coreean mai are, insa, pana sa ajunga din urma Apple. Apple avea lichiditati, bani si instrumente financiare lichide, de 144,7 milirde de dolari la sfarsitul lunii martie. La presiunea investitorilor de a transfera o parte mai mare a fondurilor catre actionari, Apple a anuntat in aprilie ca a crescut dividendele si achizitiile de titluri proprii, parte a unui program de beneficii pentru actionari in valoare de 100 de miliarde de dolari pana in 2015.

Analistii se asteapta ca Samsung sa foloseasca banii acumulati pentru achizitii in domenii precum software si echipamente medicale.

De asemenea, actionarii vor cauta sa obtina beneficii mai mari, prin majorarea dividendelor sau rascumpararea de titluri. Chiar daca nu exista inca o presiune precum cea care a determinat Apple sa anunte programul de 100 de miliarde de dolari, investitorii au inceput sa urmareasca pozitia financiara a Samsung, noteaza WSJ.

"Ii vom intreba daca vor sa pastreze toti banii. Cand ma voi intalni cu reprezentanti ai companiei, va fi probabil prima intrebare pe care o voi pune", a declarat Willis Tsai, director la firma TIAA-CREF, care a investit peste 400 de milioane de dolari in actiuni Samsung.

Samsung a transmis WSJ ca rezervele financiare vor fi administrate astfel incat sa acorde prioritate "investitiilor sustenabile in noi unitati de productie, cercetare si dezvoltare, precum si marketing, care sa ajute grupul sa-si consolideze sau sa-si sporeasca competitivitatea" pe anumite segmente de afaceri.

Samsung a refuzat, insa, sa comenteze asupra oricarui plan precis privind acordarea de dividende, rascumpararea de actiuni sau achizitii.

Divizia producatoare smartphone-uri a generat 74% din profitul operational al Samung in primul trimestru al acestui an, in timp ce electronicele de consum si componentele au asigurat diferenta. In urma cu trei ani, divizia de telefonie mobila asigura doar un sfert din castigul operational din primul trimestru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri