Teodor Ceausu este unul dintre antreprenorii “din vechea garda” – a inceput business-ul de IT, G3 Nova, la inceputul anilor ’90, fiind in 2004 cumparata de Ixia, filiala locala pe care astazi o conduce. Afla din interviul de mai jos opiniile sale asupra pietei IT locale, a talentelor din industrie dar si ce ar face antreprenorul daca ar lua-o de la zero.

Ixia Romania a generat in 2013 afaceri de circa 25 de milioane de euro si anul acesta estimeaza o crestere de 5-10%. Marja de profit este de circa 8-10%.

Wall-Street.ro: Cati angajati aveti in prezent si cati dintre ei sunt interni?
Teodor Ceausu: Am mai angajat de la inceputul anului, acum avem 388 de oameni full time si 22 de interni. Majoritatea dintre acestia din urma sunt studenti in ani terminali, preponderent informatica si electronica. Vom mai angaja in functie de fluctuatiile pietei; in principiu, daca e sa comparam cu ultimii doi ani, vom creste cu o rata de 5-10%. Per total, la nivel global, Ixia are cam 2.000 de angajati.

W-S.ro: Ai spus ca in functie de fluctuatiile pietei – cum se simt acestea?
TC: Depinde de la regiune la regiune. De exemplu, in SUA acum merge bine, Europa pare a fi stationara, Asia Pacifica merge ceva mai bine decat in trimestrele trecute. Per total, “performerul” este America de Nord. SUA este in continuare principalul generator de venituri pentru noi, cu o pondere de circa 50% din totalul veniturilor Ixia.

Salariile in IT? Cred ca nu au scazut nici in criza iar de curand au inceput sa creasca iar.

W-S.ro: In Romania cati clienti aveti?
TC: Avem si aici, dar nu foarte multi. Sunt interesati sa masoare calitatea traficului video, a traficului in retea, mai sunt alte companii care folosesc produsele pentru simularea traficului de retea sau monitorizare generala.

W-S.ro: Revenind putin la angajati – la ce trei aspecte te uiti atunci cand vrei sa angajezi un programator, exceptand partea tehnica?
TC: Ma intereseaza pasiunea si dorinta de a invata.

Fiecare din noi valoareaza ce poate sa devina

W-S.ro: Deci nu te intereseaza neaparat seniori.
TC: Nu neaparat, juniorii au avantaje – cam totul pleaca de la urmatorul lucru, si asta nu am spus-o eu: “fiecare din noi valoreaza ce poate sa devina” si de multe ori ma uit la internii pe care ii avem aici in companie si uneori am senzatia ca recunosc un viitor lider, un viitor arhitect; am cunoscut oameni formidabili care au crescut in companie.

W-S.ro: Cum iti poti da seama?
TC: E mai greu in primii cinci ani – iti trebuie ceva experienta. Sunt cele doua ingrediente pe care le-am amintit – pasiunea si dorinta de a invata. De obicei acestea nu dispar si oamenii pasionati, care au deschidere, sunt si foarte curiosi si ambitiosi.

W-S.ro: Uneori oamenii de IT sunt priviti ca fiind introvertiti si nu foarte comunicativi cu alte departamente, lipsindu-le “imaginea completa” a ceea ce se intampla in toata compania. Cat este de adevarat?
TC: Asa este. Fiecare inginer insa ar vrea sa stie ca ceea ce face foloseste cuiva, la ceva anume. Vrea sa stie care este rezultatul eforturilor sale, unde ajunge aplicatia construita de el, cine o foloseste si asa mai departe. Este cat se poate de natural. Tine deci de comunicarea din fiecare companie, cat de buna este.

Daca ar fi sa o iau de la zero as face o companie de desene animate.

W-S.ro: Cum este impartit actionariatul acum?
TC: (Ridica din umeri).

W-S.ro: Sa inteleg ca nu esti la curent. Tu detii actiuni?
TC: Sigur ca da. Nu ma intreba insa cate. Oricum, de doua ori pe an avem un program prin care angajatii full time pot achizitiona un numar de actiuni, la un pret preferential. Este si un factor motivational dar se si pot face bani frumosi. Eu nu am de gand sa vand ce detin, din contra, inca cumpar, alaturi de alti angajati din Romania.

O companie de IT nu poate fi departe de o democratie

W-S.ro: Cat de mult este Ixia o corporatie si cat o organizatie antreprenoriala?
TC: Incerc sa imi fac angajatii sa ia parte la decizii. O companie de IT nu poate fi foarte departe de o democratie! Adica un inginer, odata ce a capatat experienta, poate veni cu idei proprii, este liber sa si le expuna. Antreprenoriat este ceva mai putin decat mi-as dori dar suntem “in tendinta crescatoare”.

Mi-as dori sa avem produsele noastre, pe care sa le marketam noi, aici, sa le dezvoltam impreuna cu colegi din alte state. Exista potential in sanul companiei, pentru a imagina produse. Timpul este insa o problema.

W-S.ro: Care sunt cei mai “dificili” clienti?
TC: Difera in mod clar modurile de a livra unor clienti guvernamentali sau unei alte corporatii. De exemplu la o agentie guvernamentala sunt niste reguli de o strictete iesita din comun. Numai pentru a face o vizita in anumite agentii iti trebuie o multitudine de avize si aprobari. Avem ca si client Guvernul American.

W-S.ro: Ce faceti pentru ei?
TC: (zambind) Nu pot sa spun.

W-S.ro: Ce alti clienti majori aveti si ce anume le vindeti?
TC: Operatorul telecom AT&T – vindem solutii de monitorizare a traficului. De asemenea, avem Cisco. Alibaba.com este un client foarte nou – inca nu pot spune insa ce facem pentru ei.

Citeste si:

    W-S.ro: Are legatura cu listarea lor pe bursa si extinderea la nivel mondial?
    TC: (ezita, zambeste) S-ar putea sa aiba legatura…dar chiar nu pot sa spun.

    O greseala pe care o fac? Uneori simt ca lucrurile sunt OK

    W-S.ro: Ce ai modifica la Ixia, acum?
    TC: As aloca ceva mai mult timp proiectelor interne, de viitor, lucrurilor pe care speram sa le avem peste mai multi ani.

    W-S.ro: Din 1994 pana in prezent, de cand esti in aceasta industrie, ce lucru estential ai invatat, care poate fi luat in seama si de cei mai tineri?
    TC: Ca nimic nu este perfect, in IT. Nu exista niciun standard, protocol de comunicatie perfect. Nimic, absolut nimic nu este fara de erori si de fapt “marele secret” este ca e un proces de imbunatatire si de optimizare continuu. Nu se termina niciodata.

    W-S.ro: Ce greseala sau eroare ai facut in ultimele 12 luni si cum ai incercat sa rectifici? Ce ai invatat din ea?
    TC: Uneori simt ca lucrurile sunt OK – si asta nu este un lucru bun. Fie ca este vorba de o echipa, un proiect, un om… Trebuie tot timpul sa fiu alert, sa nu consider ca ceva merge perfect, sa ignor alocandu-mi timpul in alte parti unde simt ca este mai mult nevoie de prezenta mea.

    Citeste si:

      W-S.ro: Pari a fi un om foarte ocupat. Cum se reflecta asta in relatia cu angajatii?
      TC: Intri pe un teren destul de complicat – Ixia este pasiunea mea. Uneori vin dimineata si plec la noua seara. Cu angajatii este altceva – ei trebuie sa aiba o viata personala asa cum si-o doresc.

      W-S.ro: Cum au evoluat salariile in IT?
      TC: Personal, cred ca nu au scazut nici in criza. Este insa un teren cu multe necunoscute – nu exista insa studii foarte bine puse la punct care sa spuna clar care este o medie a salariului unui om de IT.

      W-S.ro: Hai sa ne uitam doar in Ixia – care este salariul mediu al unui programator?
      TC: Iti dai seama ca nu pot sa spun…

      W-S.ro: Acum ceva timp, intr-un alt interviu in presa, ai inaintat o cifra.
      TC: Nu, au “scos-o ei din burta”, eu nu am spus. Oricum, de ceva vreme au inceput sa creasca iar salariile.

      W-S.ro: De ce ar ramane un programator in Romania, si nu ar pleca in afara unde salariile sunt chiar si mai mari?
      TC: Motivele sunt multiple dar, daca vorbim exclusiv de job, cred ca oportunitatile, sansele ca ei sa performeze pe piata locala sunt absolut extraordinare. Pot sa se angajeze absolut oriunde, au de unde sa aleaga – de la o companie de gaming la una de networking, de la una care face software bancar pana la una care face jocuri pe Facebook. Plus deschiderea internationala fara precedent.

      W-S.ro: Daca ar fi sa o iei de la zero, ce ai face in prezent cu treizeci de mii de euro?
      TC: IT-ul este ceea ce fac cel mai bine. Cred ca as investi intr-o companie de IT (dar sa stii ca trebuie sa cresti putin suma aceea!) care sa faca desene animate in stil Pixar. Mi se pare ca este o nisa in care nu prea se baga lumea, mai ales in Europa Centrala si de Est. Sau poate nu sunt eu bine informat, dar asta este senzatia pe care o am. Sunt destul de bine conectat la miscarea antreprenoriala in IT si nu am vazut deloc asa ceva. Chiar cred ca romanii ar putea sa faca ceva super in animatii.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri