Romania a intrat, in premiera, in top 10 al tarilor cu cel mai mare risc de infectare al smartphone-urilor, iar acest lucru vine pe fondul cresterii numarului de utilizatori de dispozitive mobile din tara, cat si a numarului de atacuri care au ca tinta terminalele mobile.

Potrivit unui raport al firmei producatoare de solutii antivirus Kaspersky Lab, Romania se situeaza pe pozitia a 10-a in top, alaturi de tari precum Vietnam, Grecia, Polonia, Kazahstan, Uzbekistan, Armenia, Serbia, Maroc sau Republica Ceha.

“Intram pentru prima data in top 10 al tarilor cu potential ridicat de infectare a dispozitivelor mobile, iar acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze. Cea mai mare problema este identificata pe platforma Android, 98% dintre atacurile la nivel global vizand-o. Aceasta este consecinta faptului ca utilizatorii folosesc alte platforme neoficiale pentru descarcarea de continut (aplicatii, in special) si nu magazinul virtual dedicat, in acest caz Google Play. Suntem o tara vulnerabila si tocmai de aceea trebuie sa preintampinam orice problema”, atrage atentia Stefan Tanase, senior security researcher, in cadrul departamentului Global Research & Analysis Team al Kaspersky Lab.

Reprezentantii Kaspersky Lab mai sustin ca foarte multe pericole se afla si in retelele Wi-Fi neprotejate, care pot fi adevarate capcane pentru utilizatori. “Apar tot mai multe amenintari din zona retelelor Wi-Fi, mai precis a hotsporturilor Wi-Fi, peste 4 milioane la numar in intreaga lume. Aici se pot ascunde adevarati pirati cibernetici care fura parolele, conturile si chiar numerele de card ale utilizatorilor”.

Conform unei cercetari realizata de Kaspersky Lab in parteneriat cu B2B International, principalele preocupari ale utilizatorilor de Internet include protejarea intimitatii si a indentitatii, dar si securizare informatiilor personale si a datelor financiare ori siguranta copiilor, 79% dintre utilizatori folosind platforme diferite. Expertii Kaspersky Lab sustin ca zilnic apar peste 300.000 de mostre de malware, rezultand astfel ca niciun sistem de operare sa nu fie considerat sigur pe deplin. “Zilele in care atacatorii se concentrau aproape exclusiv asupra sistemului Windows s-au incheiat, numarul de atacuri asupra Mac OS si asupra sistemlor de operare pentru dispozitive mobile fiind in crestere puternica”, au precizat reprezentantii Kaspersky Lab.

Luand in considerare tendinta la nivel global de utilizare tot mai larga a dispozitivelor mobile, numarul mostrelor de software periculos pentru cele mai populare sisteme de operare (iOS si Android) continua sa creasca, expertii producatorului de solutii antivirus detectand circa 20.000 de noi mostre in fiecare luna.

Kaspersky Lab lanseaza suita Kaspersky Internet Security 2015 in Romania

Kaspersky Lab a lansat si in Romania noua solutie antivirus Kaspersky Internet Security – Multi-device 2015 – care, asa cum sugereaza si numele, permite protejarea unui numar ridicat de dispozitive folosind acelasi cod de activare. Avantajul noii solutii antivirus este ca poate proteja atat PC-ul / laptopul, cat si tableta, smartphone-ul sau Mac-ul fara niciun cost suplimentar, intreg pachetul avand un pret de pornire de 39,99 de dolari fara TVA (circa 160 de lei cu TVA). Insa daca utilizatorul doreste sa instaleze solutia antivirus pe mai multe PC-uri/laptopuri atunci va trebui sa achizitioneze separat o licenta pentru trei dispozitive.

Printre noutatile cu care versiunea 2015 a Kaspersky Internet Security vine se numara Webcam Protection (interceptarea imaginilor prin intermediul webcamului), System Watcher (critpo-malware) sau WI-Fi Security Notification, care iti protejeaza accesul pe retelele Wi-Fi.

Compania ruseasca Kaspersky Lab a fost infiintata in 1997 si are peste 300 de milioane de utilizatori la nivel mondial. Kaspersky Lab (Rusia) este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de solutii antivirus la nivel global. Principalii concurenti ai Kasperksy Lab la nivel global sunt BitDefender (Romania), Symantec (SUA) sau ESET (Slovacia).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri