äAm lansat aceasta consultare deoarece banda de frecvente de 3.5 GHz are mare potential cu privire la serviciile pe care le poate furniza. Consideram ca vechile licente corespund unei realitati din 2000, dar de atunci lucrurile au evoluat foarte multö, a declarat presedintele IGCTI Catalin Marinescu.

Consultarea vizeaza reguli noi de alocare a spectrului, reorganizarea canalelor si identificarea de noi tehnologii si isi propune sa identifice disponibilitatea operatorilor privind introducerea unor solutii precum si sa afle opinia pietei privind acordarea de licente regionale in aceasta banda, se arata in acelasi comunicat.

Consultarea publica se desfasoara pe o perioada de doua saptamani, timp in care operatorii care detin licente in banda de 3.5 GHz vor completa un chestionar, disponibil pe site-ul www.igcti.ro

Banda de 3,5GHz este utilizata in unele tari pentru aplicatii de tip WiMAX, in Romania fiind destinata pentru moment aplicatiilor punct-multipunct, prin care serviciile de Internet sunt distribuite de la un punct de acces catre abonati.

ôBanda de 3,5 GHz este una dintre cele mai fezabile pentru acces broadband (n.red.: internet de banda larga) si este o posibila alternativa de acces Internet in mediul rural. Aceasta ofera posibilitatea de a realiza legaturi pe distante relativ mari. Capacitatile de transmisie de date in 3,5 GHz sunt destul de mari si implica investitii relativ mici in echipamenteö, a declarat anterior Catalin Marinescu.

In luna mai, IGCTI a comunicat 46 de notificari privind intentia aplicarii sanctiunii de retragere a licentelor. Dintre acestea 40 sunt licente locale, iar sase sunt licente nationale. De asemenea, IGCTI a retras o licenta nationala, in urma evaluarii benzii 3,5 GHz. Procesul de evaluare a avut loc in perioada 15-25 mai 2006 si a urmarit sa identifice daca operatorii din aceasta banda respecta prevederile din licente.

In prezent in Romania, exista sapte operatori care detin impreuna zece licente nationale de utilizare a frecventelor radioelectrice pentru furnizarea de retele publice si de servicii de comunicatii electronice, existand de asemenea 175 de licente locale detinute de cinci operatori.