Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI)a lansat, marti, consultarea publica pentru banda de frecvente de 3.5 GHz, pentru a vedea care este interesul operatorilor pentru noile tehnologii, informeaza un comunicat al institutiei.
Am lansat aceasta consultare deoarece banda de frecvente de 3.5 GHz are mare potential cu privire la serviciile pe care le poate furniza. Consideram ca vechile licente corespund unei realitati din 2000, dar de atunci lucrurile au evoluat foarte mult, a declarat presedintele IGCTI Catalin Marinescu.

Consultarea vizeaza reguli noi de alocare a spectrului, reorganizarea canalelor si identificarea de noi tehnologii si isi propune sa identifice disponibilitatea operatorilor privind introducerea unor solutii precum si sa afle opinia pietei privind acordarea de licente regionale in aceasta banda, se arata in acelasi comunicat.

Consultarea publica se desfasoara pe o perioada de doua saptamani, timp in care operatorii care detin licente in banda de 3.5 GHz vor completa un chestionar, disponibil pe site-ul www.igcti.ro

Banda de 3,5GHz este utilizata in unele tari pentru aplicatii de tip WiMAX, in Romania fiind destinata pentru moment aplicatiilor punct-multipunct, prin care serviciile de Internet sunt distribuite de la un punct de acces catre abonati.

Banda de 3,5 GHz este una dintre cele mai fezabile pentru acces broadband (n.red.: internet de banda larga) si este o posibila alternativa de acces Internet in mediul rural. Aceasta ofera posibilitatea de a realiza legaturi pe distante relativ mari. Capacitatile de transmisie de date in 3,5 GHz sunt destul de mari si implica investitii relativ mici in echipamente, a declarat anterior Catalin Marinescu.

In luna mai, IGCTI a comunicat 46 de notificari privind intentia aplicarii sanctiunii de retragere a licentelor. Dintre acestea 40 sunt licente locale, iar sase sunt licente nationale. De asemenea, IGCTI a retras o licenta nationala, in urma evaluarii benzii 3,5 GHz. Procesul de evaluare a avut loc in perioada 15-25 mai 2006 si a urmarit sa identifice daca operatorii din aceasta banda respecta prevederile din licente.

In prezent in Romania, exista sapte operatori care detin impreuna zece licente nationale de utilizare a frecventelor radioelectrice pentru furnizarea de retele publice si de servicii de comunicatii electronice, existand de asemenea 175 de licente locale detinute de cinci operatori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri