Ubisoft a lansat, la Bucuresti, Coding Campus, un program pilot prin care ofera studentilor posibilitatea de invatare accelerata, timp de sase luni, a programarii in industria jocurilor video. Din pacate, climatul politico-economic din tara impinge circa o treime din tineri sa se gandeasca serios sa paraseasca Romania dupa finalizarea cursurilor.

Programul a fost construit de Ubisoft, 100% in house. De ce este necesar? „Piata are din ce in ce mai multa nevoie de specialisti care sa se dezvolte pe programarea online. Lipseste un sistem educational formal, asa ca ne-am implicat noi”, spun oficialii Ubisoft. Programul are o durata de 6 luni, pe o curricula dezvoltata de specialisti Ubisoft.

Un junior in industria programarii pentru jocuri video ar urma sa primeasca putin peste 1.000 de euro, in timp ce un angajat mai experimentat ar urma sa primeasca peste 2.000 de euro, in Romania. Salariile difera foarte mult de la tara la tara.

In practica, doua luni focusul este pe C++, patru luni pe programare online. Rezultatul? 24 de programatori online care ulterior nu au nicio obligatie in a lucra in Ubisoft, desi compania le faciliteaza accesul daca acestia doresc. „Cariera in zona de jocuri este destul de grea; oamenii aleg aceasta cariera deoarece apreciaza provocarile si nu doresc sa faca ce exista deja pe piata”, spune Horia Pintilie, mentor in proiect.

El completeaza spunand ca, dupa finalizarea cursurilor, cu skill-urile capatate in cadrul Coding Campus, tinerii s-ar putea angaja in coding pe orice domeniu – de la banking, in eCommerce sau orice tip de software, fiind un domeniu extrem de amplu si nu chiar facil.

Profesorii sunt din cadrul Universitatii de Matematica-Informatica si Game Dev. Academy.

Pe langa bursa lunara acordata prin ONG-uri, de 500 de euro, studentii au acces la facilitati – sala de relaxare, cantina, sala de sport si pot participa si la evenimente interne.

Campania de recrutare s-a desfasurat pe trei luni, HR-ul Ubisoft avand de triat din peste 1.000 de aplicanti. „Ne dorim ca acest program sa devina un reper in industrie care sa pregateasca experti in aceasta zona”.

Cum au fost triati participantii?

Pentru a participa in program este necesar un anumit nivel tehnic – nu este vorba atat de limbajul de programare, cat de pe problem solving care sa arate ca participantii au capacitatea de a se adapta.

„Prima selectie tehnica a lasat in urma circa 100 de candidati. Dupa preselectia online, au urmat interviuri de HR dar si tehnice. Alte cerinte – flexibilitatea, adaptabilitatea la o alta cultura”, spun reprezentantii Ubisoft.

Am discutat cu cativa dintre participantii la training si, din pacate, unii dintre ei sunt absolut hotarati sa paraseasca tara dupa ce termina cursurile. „Romania nu ne ofera nimic. Da, vom vota, mai ales ca pana acum nu am reusit avand sub 18 ani, dar cel mai probabil nu o vom face din tara”. Unii dintre tineri se gandesc sa se angajeze chiar la Ubisoft, dar nu in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri