Romania se afla in infringement din 18 aprilie 2019, deoarece nu a aplicat in termenul stabilit Directiva europeana 55/2014 privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice. Aceasta prevede ca statul trebuie sa asigure posibilitatea tuturor institutiilor publice sa primeasca facturi in format electronic si sa le poata procesa automat prin sisteme informatice. Insa aceasta digitalizare este departe de a fi functionala, iar cadrul general inca nu a fost creat. O solutie de remediere a situatiei vine de la Cluj IT Cluster, asociatie care reuneste peste 75 de companii IT, universitati si institutii publice si care pune la dispozitia tuturor institutiilor publice din Romania, in mod gratuit, un sistem informatic prin care acestea sa poata primi facturi in formatele cerute de standardul european – UBL 2.1 si UN/CEFACT CII.

„Sistemul dezvoltat de comunitatea Cluj IT Cluster reprezinta un pas real catre Romania digitala. Practic, prin intermediul acestuia, facturile pe hartie, chiar si cele trimise pe mail ca fisiere pdf, vor fi inlocuite complet prin transmisia intre sisteme informatice a unui format standardizat de date. Fara salvare ca fisier a documentelor, fara niciun copy/paste. Adoptarea acestui standard european face lucrul cu facturile mai simplu, mai usor, mai sigur si mai ieftin pentru toata lumea”, spun reprezentantii Cluj IT Cluster.

De digitalizarea facturilor vor beneficia toate categoriile de utilizatori. Pentru sectorul institutional, beneficiile sunt uriase. Introducerea standardului inseamna verificarea automata si automatizata a facturilor, deci se elimina un efort birocratic imens pentru a reduce riscul erorilor sau fraudelor – angajatii nu mai trebuie sa verifice facturile in comparatie cu ce s-a contractat, comandat sau livrat.

La randul sau, statul va castiga de pe urma reducerii fraudei in materie de TVA. Estimarile internationale arata ca anual se pierd 150 de miliarde de euro la nivelul UE prin diferite „inginerii financiare”, asa cum sunt mecanismele de fraudare de tip carusel. Directiva si standardul permit implementarea la nivel central a sistemelor de raportare in timp real a TVA-ului, care sa identifice rapid eventualele probleme.

Agentii comerciali, fie ei IMM-uri sau corporatii, vor beneficia de un timp redus de procesare a facturilor, in timp ce la emitatorii de facturi se vor reduce costurile de emitere si verificare a statusului facturii, somarea rau-platnicilor etc.

Pe langa sistemul informatic pus la dispozitie gratuit institutiilor publice, Cluj IT Cluster le ofera tuturor furnizorilor de solutii o interfata de tip API prin care facturile pot fi trimise atat institutiilor, cat si companiilor, si se pot prelua facturile primite, pentru a fi apoi procesate in orice aplicatie.

„Sistemul pe care il punem la dispozitie acum va putea fi dezvoltat in continuare prin efortul comun al industriei sau inlocuit de un sistem national dezvoltat pe baza unei strategii si a unei arhitecturi care ar fi elaborata in viitor de catre institutiile centrale de resort. Facem un apel catre toti furnizorii de solutii din zona contabilitatii de constituire a unei aliante nationale prin care sa sutinem impreuna digitalizarea cat mai rapida a tuturor proceselor legate de facturi la nivel national, pentru o Romanie cu adevarat digitala”, transmit reprezentantii Cluj IT Cluster.

Potrivit acestora, abordarea la nivel national trebuie sa permita fara ingradiri oricarui furnizor de solutii sa incorporeze in aplicatiile deja existente posibilitatea de a transmite sau procesa facturi bazate pe standardul EN 16931. Mai multe informatii despre proiect si despre cum poate fi utilizat gratuit sistemul de catre institutiile publice pot fi obtinute printr-un mail la adresa contact@clujit.ro.

Cluj IT Cluster este o asociatie de tip cluster inovativ infiintata in octombrie 2012 la Cluj-Napoca. Cuprinde peste 75 de membri, companii IT, 8 universitati, institutii din sectorul administratiei publice si urmareste cresterea competitivitatii sectorului IT si a vizibilitatii industriei IT romanesti, precum si pozitionarea Clujului ca un hub regional inovator. Asociatia sustine demersul de digitalizare a facturilor si realizare a interoperabilitatii intre sisteme la nivel national si promoveaza o abordare la care pot sa contribuie si de care pot sa beneficieze in mod direct toti furnizorii de produse si servicii din domeniul IT.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri