Comunicarea prin intermediul tehnologiilor este, astazi, la indemana oricui si pare greu de crezut ca pot exista persoane care sa nu detina un telefon mobil. De la New York la Hong Kong si de la Bacau la Verona, oamenii pot comunica, cu usurinta, folosind dispozitivele moderne, indiferent in ce colt de lume s-ar afla.

Insa pana la a ajunge la aceasta usurinta de a comunica au trecut zeci de ani, in care oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca cele mai bune mijloace de a transmite informatii de la o persoana la alta. De la inventia telegrafului, care a fost primul dispozitiv folosit pentru comunicatiile rapide - desi, astazi, rapid are un alt sens fata de acum 100 de ani - pana la telefoanele inteligente din prezent, comunicarea interumana a cunoscut mai multe etape.

Primii pasi catre inventia care a invins distanta in comunicare

In 1870, cand telefonul a fost inventat, oamenii au vazut in acest dispozitiv o sansa de a capata faima si de a se imbogati, insa ceea ce a facut ca telefonul sa ramana in atentia publicului si sa creasca in popularitate a fost ideea de a putea comunica cu orice persoana de pe Pamant, la orice ora. Astfel, telefonul a trecut de la un obiect de lux la unul necesar vietii moderne.

In anii 1870, Elisha Gray si Alexander Graham Bell au creat fiecare cate un dispozitiv care putea transmite, prin intermediul electricitatii, un mesaj. Amandoi s-au grabit sa-si breveteze inventiile, iar o diferenta de patru ore a facut ca telefonul sa fie atribuit, astazi, unei singure persoane. Bell a fost cel care a patentat primul prototipul unui telefon. Astazi numele lui Bell este sinonim cu cel al telefonului, in timp ce Gray este, in mare masura, uitat, cand vine vorba de aceasta inventie.

Telefonul a luat nastere la 14 februarie 1876, cand ideea unui dispozitiv capabil sa transmita sunetul prin intermediul electricitatii a fost inscrisa la Oficiul american pentru brevete.

Bell a inventat telefonul intr-o incercare de a imbunatati telegraful. Cand a inceput sa experimenteze cu semnale electrice, telegraful era deja un mijloc de comunicare stabil de cel putin 30 de ani. Cu toate ca a fost considerat un sistem de comunicare de succes, telegraful era limitat la a trimite si a primi cate un singur mesaj o data. Ceea ce a incercat Bell sa faca a fost sa trimita mai multe mesaje in acelasi timp, folosind acelasi sistem de comunicare. Desi ideea unui „telegraf multiplu“ era vehiculata de multa vreme, nimeni, pana la Bell, nu a reusit sa fabrice unul.

Pe 10 martie 1876, Bell a transmis cu succes, prin intermediul telefonului, un mesaj asistentului sau, care se afla in camera de alaturi.

Prima linie de telefonie si inceputul unei noi forme de comunicare

In 1877 a fost construita prima linie telefonica intre Boston si Somerville, Massachusetts si a continuat sa se extinda in anii urmatori. Pana in 1880 erau peste 47.900 de telefoane in America.

Bell Telephone Company a fost infiintata in 1878 si in scurt timp avea 10.000 de telefoane in folosinta, detinand monopolul pe piata americana.

Brevetele companiei Bell au expirat in 1894 si de atunci au aparut peste 80 de companii independente. Usor, usor compania Bell a pierdut monopolul pe piata americana.

Urmatorul pas in istoria telefonului a fost aparitia si raspandirea rapida a dispozitivelor publice cu fisa. Primul astfel de telefon a fost instalat in 1883.

O noua etapa in comunicare: aparitia telefonului mobil

In anii 1940, cercetatorii au considerat ca ideea unui telefon mobil poate fi pusa in practica. Au experimentat aceasta noua idee instaland telefoane in vehicule.

Pe 3 aprilie 1973 a avut loc prima convorbire la un telefon mobil. De atunci si pana in prezent, telefonia mobila a evoluat atat de mult, incat dispozitivele gandite initial pentru a facilita conversatiile cu persoanele aflate la distanta una de alta au ajuns sa aiba si alte scopuri.

Primul SMS a fost trimis in 1993, dupa care au fost introduse tonurile de apel care puteau fi descarcate, iar in 1999 au fost posibile plati comerciale pentru utilitati. Telefonul mobil a continuat sa fie imbunatatit, trecand de la reteaua 3G la cea 4G, prin care informatia multimedia era transmisa mult mai prompt.

Astazi vorbim despre telefoane inteligente cu optiuni mult mai avansate decat telefoanele obisnuite. Smartphone-ul este un aparat mobil multimedia multifunctional, conectat la o retea GSM sau UTMS, folosit de milioane de persoane din intreaga lume.

Istoria telefonului inca se scrie si la fiecare congres tehnologic aflam noi si noi capitole din aceasta poveste.

Sursa foto: Maslowski Marcin/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri