Inteligenta artificiala si cloud computing sunt termeni care erau, candva, rezervati aproape exclusiv science fiction-ului. Astazi insa au devenit extrem de importanti in ecosistemul angajarilor si nu numai.

„Unele dintre aptitudinile la mare cautare de catre angajatori sunt AI-ul, big data si cloud computing”, spune Feon Ang, vicepresedinte pentru solutii de invatare la LinkedIn.

Cererea se aplica global, inclusiv in Romania, unul dintre polii talentelor IT&C din Europa de Est. Similar Asiei, si in Romania cererea pentru angajati cu aptitudini IT ridicate este mare.

Una dintre particularitatile industriei tech este aceea ca ceea ce ai invatat acum 6 ani rareori mai poate fi aplicat in prezent. Astfel, angajatul IT trebuie sa fie tot timpul la curent cu schimbarile din industrie, sa aiba aptitudini constante de invatare.

Aceste asa-numite „soft skills” includ gandirea critica, creativitatea si rezolvarea problemelor care apar constant, spune Ang.

Inclusiv in Romania, si mai ales in mediul privat, angajatorii cauta oameni care sa fie capabili sa se adapteze acestor schimbari din peisajul de business.

Amazon a anuntat luna trecuta, de exemplu, ca va investi 700 de milioane de dolari pentru a REantrena nu mai putin de o treime din forta de munca a gigantului eCommerce. Organizatii non-profit (ONG-uri), precum Women Who Code, iau de asemenea masuri pentru a fi la curent cu modificarile din peisajul IT&C.

Women Who Code ofera training si suport femeilor care urmaresc sa fie angajate in domeniul tech. CEO-ul WWC, Alaina Percival, a spus CNBC ca din ce in ce mai multe companii ar trebui sa ofere training-uri tuturor angajatilor, chiar daca acestia nu au un job legat direct de segmentul tech.

„Acest lucru ar trebui sa se intample pe toate palierele unei companii, si ar trebui sa inceapa inclusiv cu personalul tanar”, a spus Percival. „Fiecare industrie devine una tehnologica. Cererea de personal depaseste oferta de pe piete”.

Ang spune ca numarul din ce in ce mai mare de cursuri gratuite face ca accesul la educatie sa fie mai facil, indiferent unde te-ai afla pe Glob. Linkedin Learning, de exemplu, gazduieste o gama larga de cursuri video.

In paralel, mai bine de 10.000 de cursuri gratis – sau aproape gratis – al unui consortiu de 800 de universitati sunt disponibile online, printr-un program numit Massive Open Online Courses (MOOCs).

In Romania, Ubisoft are un program de coding, dar si CodeSchool sau WellCode, programe care te invata sa programezi de la zero.

“Este important ca firmele sa continue sa investeasca in oameni, astfel incat acestia sa faca upskill si reskill, astfel incat sa poata sa isi implineasca eficient rolurile pe care trebuie sa le acopere”, spune specialista celui mai mare canal de recrutare din lume. “Totodata, in paralel, oamenii trebuie sa fie constienti ca trebuie sa invete si singuri – sa nu astepte tot timpul ca angajatorul sa se ocupe de reformarea lor profesionala”, incheie specialista.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri