Aproape 22 de milioane de telefoane mobile nefolosite sunt depozitate în casele românilor, ceea ce face ca România să se claseze pe locul 9 din 27 de ţări din acest punct de vedere, arată datele unui studiu realizat de reBuy.

Conform sursei, în cursul anului trecut, România a produs 653 de tone de deşeuri de telefoanele mobile, în timp ce la nivelul ţărilor analizate cantitatea a ajuns la 23.964 de tone, ceea ce echivalează cu peste 54 de avioane Boeing 747-8, cu greutatea maximă la decolare (442 tone, fiecare) sau cu mai mult de 138 de balene albastre (cu 173 tone, fiecare).

De ce sunt nocive telefoanele mobile nefolosite

"Telefonul mobil a devenit una dintre cele mai folosite tehnologii în ziua de astăzi. Acesta a ajuns, însă, să genereze cantităţi tot mai mari de deşeuri, prin simplul fapt că oamenii îl înlocuiesc în mod periodic, nu neapărat că ar fi stricat, ci mai mult din prisma faptului că "nu mai este la modă". În acest fel, românii ajung să depoziteze în casă telefoanele mobile vechi pe care nu le mai folosesc sau chiar mai rău de atât, ajung să le arunce la gunoi, în loc să le recicleze. Odată ajunse la gropile de gunoi, acestea devin nocive pentru mediu din cauza substanţelor chimice toxice pe care le conţin, cum ar fi plumbul şi cromul", atrag atenţia specialiştii Asociaţiei Respo DEEE, potrivit Agerpres.

România, pe locul 9 în topul țărilor din Europa, cu cele mai multe telefoane mobile nefolosite

Studiul de specialitate relevă, totodată, că, în România, există aproape 22 de milioane de telefoane mobile care sunt nefolosite şi care stau probabil, închise în sertarele dulapurilor. Acest lucru poziţionează ţara noastră pe locul 9, între cele 27 de ţări analizate, respectiv 24 din Europa (Suedia, Finlanda, Lituania, Estonia, Anglia, Portugalia, Danemarca, Austria, România, Slovenia, Franţa, Italia, Germania, Irlanda, Spania, Bulgaria, Letonia, Grecia, Elveţia, Belgia, Ungaria, Croaţia, Olanda, Polonia) plus Canada, SUA şi Noua Zeelandă.

Unde sunt cele mai multe telefoane mobile nefolosite

Cel mai mare număr de telefoane mobile nefolosite este în SUA (223 milioane), urmate de Germania - cu 84,7 milioane şi Marea Britanie (cu 83,1 milioane). La polul opus se află Slovenia, Letonia şi Estonia - cu 2,3 milioane, 1,7 milioane, respectiv 1,6 milioane de telefoane uzate.

"Dacă telefoanele nefolosite din cele 27 de ţări ar fi duse la reciclat, suma obţinută din extragerea metalelor preţioase existente în aparate, precum, aur, argint, paladiu, platină şi cupru, ar atinge cifra de 1,9 miliarde de euro, mai arată statistica celor de la reBuy. Este esenţial să urmărim şi rata de reciclare şi reutilizare a telefoanelor mobile din România, care era anul trecut, de 69%, înregistrând astfel, cea mai mică rată între toate ţările analizate", notează sursa citată.

În privinţa ratei generale de reciclare a telefoanelor mobile din România, aceasta a fost de 11%, cea mai mică între ţările prezente la studiu. De cealaltă parte, ţările cu cea mai mare rată de reciclare sunt: Slovenia - cu 75%, Germania (67%) şi Lituania (59%).

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri