Informatiile juridice pot fi obtinute si pe Internet. Informarea se poate face pe site-uri specializate, acestea fiind practic publicatii de profil exlcusiv online. De asemenea, pot fi obtinute si servicii de consultanta juridica la cerere, atat pentru persoane fizice cat chiar si pentru avocati. Iar segmentul este intr-o continua dezvoltare, companiile de profil indreptandu-se pe termen mediu spre afaceri cumulate de cateva milioane de euro.

“Cred ca piata de informare juridica online se va profesionaliza, in urmatorii ani urmand sa urce la o valoare de cateva milioane de euro”, spune Alin Popescu, managing partner Legalnet SRL. Compania este cunoscuta pentru administrarea Avocatnet.ro, cotidianul juridic cu cea mai mare audienta din Romania (peste 200.000 de vizitatori unici pe luna, reprezentand o cota de piata de 12,5%, potrivit Trafic.ro).

Legalnet a decis in urma cu o luna sa lanseze cinci noi website-uri, fiecare din ele fiind axat pe o nisa de informatie juridica: ContractDeMunca.ro, ModelDeContract.ro, TaxeImpozite.ro, InfoSRL.ro si LegalRomania.ro.

Miscarea Legalnet are sens daca privim datele generale ale sistemului juridic din Romania. Potrivit Consiliului Barourilor Europene, tara cu cei mai multi avocati inregistrati in Europa de Est este Romania, cu peste 16.000 de avocati inregistrati in Uniunea Nationala a Barourilor. Pe pozitiile urmatoare se situeaza Bulgaria, Ungaria si Cehia, cu aproape 10.000 fiecare si Polonia cu peste opt mii de avocati.

In plus, in tara noastra sunt peste 20.000 de consilieri juridici inregistrati in Colegii profesionale, potrivit cifrelor comunicate de membrii Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania. Daca mai luam in calcul faptul ca, potrivit INS, in 2005 s-au inscris la o facultate de drept peste 60.000 de tineri si ca anual numarul absolventilor este de aproximativ 60.000, rezulta ca piata locala de informatie juridical are un potential de crestere considerabil. Iar numarul utilizatorilor de Internet, aflat intr-o continua crestere, precum si aderarea la Uniunea Europeana care a calmat procesul de legiferare si a starnit si mai mult interesul investitorilor straini pentru tara noastra, atrag atentia asupra Internetului, care poate deveni astfel o nisa importanta pe segmentul de profil.