Criza climatică ne afectează pe toți și știm că, pentru a menține creșterea temperaturii globale la mai puțin de 1,5°C, trebuie să reducem drastic emisiile de gaze cu efect de seră. Pentru abordarea eficientă a crizei climatice, este necesară o suită de acțiuni mici, care, împreună, vor avea un impact semnificativ. Cu toții putem face alegeri simple pentru a ne reduce amprenta de carbon, inclusiv când cumpărăm acel laptop atât de important. Iată 11 sugestii de utilizare eficientă a laptopurilor și de reducere a amprentei de carbon.

Un material de opinie semnat de Andrei Uhr, Field Product Manager Dell Technologies

1. Cunoașteți-vă cifrele

Știți care este amprenta dvs. de carbon? Aceasta reprezintă cantitatea de gaze cu efect de seră (GES) - inclusiv dioxidul de carbon, metanul, oxidul de azot și altele - pe care o produceți în timpul vieții dumneavoastră. Există mai multe aplicații excelente care vă pot ajuta să vă calculați amprenta de carbon, cum este Carbonfootprint.com. S-ar putea să fiți surprins de propria amprentă, astfel încât cunoașterea acesteia va fi primul pas pentru a vă da seama unde puteți face economii. Multe branduri vă vor ajuta să comparați amprenta de carbon a diferitelor modele pentru a vă informa și mai bine privind deciziile de cumpărare orientate spre sustenabilitate.

2. Marea reciclare

În mod normal, ne gândim la reciclare ca la o problemă legată de deșeuri, însă este, de asemenea, o problemă legată de climă. De exemplu, o cutie de aluminiu reciclat are o amprentă de carbon cu 95% mai mică decât fabricarea aceleiași cutii din aluminiu virgin.

Așadar, înainte de a cumpăra un nou laptop, gândiți-vă cum ați putea să îl returnați, recondiționați sau reciclați în mod responsabil pe cel vechi. În funcție de marca laptopului dumneavoastră, este posibil să îl puteți trimite înapoi pentru a fi reciclat. Unele companii, precum Dell Technologies, vor colecta echipamentele electronice vechi de orice marcă, în orice stare, și le vor recicla gratuit.

3. Înainte de a-l înlocui, îl puteți repara?

Reparația este esențială pentru ca produsele să rămână în uz mai mult timp și să nu ajungă la gropile de gunoi, așa că merită să verificați dacă un laptop este proiectat pe ideea unor viitoare reparații și pe cea de reciclare. Dacă o componentă este acoperită de adeziv și durează ore întregi pentru a fi dezasamblată, nu este la fel de ușor de reparat și este posibil să nu poată fi reciclat deloc.
Unele mărci oferă clienților acces ușor la resursele, piesele de schimb și asistența de care au nevoie în cazul în care doresc să își repare singuri produsele. De exemplu, unele branduri, cum ar fi Dell, facilitează accesul online la informații, inclusiv la manuale și update-uri care mențin produsele performante. Publicarea online a listei de piese de schimb înseamnă că le putem comanda pentru propriile reparații. Dell a creat chiar și o aplicație de realitate augmentată care oferă instrucțiuni de înlocuire a pieselor pas cu pas pentru aproape 100 de produse, pentru multe probleme care pot fi rezolvate de clienți.

4. Faceți upgrade

Mulți oameni se gândesc să-și schimbe computerul cu unul capabil să ruleze cele mai recente aplicații sau jocuri. Înainte de a cumpăra unul nou, verificați dacă puteți actualiza componente precum memoria, spațiul de stocare, plăcile grafice sau procesorul pentru a prelungi durata de viață a dispozitivului actual.

5. Vechiul este noul nou

Dacă v-ați decis pentru un laptop nou, de ce să nu luați în considerare un produs recondiționat? Trecerea printr-un program oficial de recondiționare elimină incertitudinea generate de achiziții prin intermediul site-urilor peer-to-peer. Puteți sta liniștiți cu o garanție care vă protejează dispozitivul.

6. Construit în mod durabil

Dacă cumpărați un echipament nou, întrebați din ce este fabricat. Există o mulțime de materiale care pot fi reciclate pentru a crea un laptop nou. Materialele reciclabile și regenerabile, inclusiv bioplasticul pe bază de lemn reciclat din industria hârtiei, fibra de carbon recuperată, plasticul reciclat și noile picioare din cauciuc bio pe bază de ulei de ricin, toate acestea pot fi folosite pentru a crea acum laptopuri sustenabile.

7. Eficiența energetică

Aveți în casă becuri LED eficiente din punct de vedere energetic, dar cât de eficient este laptopul dumneavoastră? Dispozitivele eficiente din punct de vedere energetic ajută la reducerea facturilor de electricitate și a consumului de energie. Din fericire, există câteva standarde utile care vă spun cât de eficient este orice dispozitiv, cum ar fi ratingul EPEAT (the Green Electronics Council's Electronic Product Environmental Assessment Tool). Acesta este cel mai cuprinzător instrument de evaluare a criteriilor generale de mediu și facilitează evaluarea implicațiilor unui produs pe durata ciclului de viață.

8. Nu hrăniți vampirii

Reducerea consumului de energie este o soluție simplă, cu beneficii economice și de mediu. Energia consumată de dispozitivele casnice obișnuite în modul standby poate reprezenta până la 10% din consumul de energie rezidențială, adăugând până la 147 de lire sterline pe an la factura de energie electrică. PC-urile sunt unii dintre cei mai mari vampiri energetici, așa că opriți laptopul de la rețea atunci când nu îl utilizați - chiar și lumina de veghe consumă energie.

De asemenea, încercați să nu vă supraîncărcați inutil laptopul. Scoateți-l din priză imediat ce este încărcat pentru a economisi energie și pentru ca bateria să dureze mai mult. De asemenea, puteți ajusta setările de alimentare ale PC-ului dumneavoastră pentru a reduce impactul energetic și a economisi durata de viață a bateriei prin optimizarea unor elemente precum iluminarea tastaturii, luminozitatea ecranului și prin ajustarea setărilor pentru „Cea mai bună durată de viață a bateriei".

9. Și ceea ce este în exterior contează

Cum rămâne cu ambalajul? În Marea Britanie, se estimează că în fiecare an sunt introduse pe piață 4,9 milioane de tone de plastic, din care trei sferturi devin deșeuri, așa că, dacă faceți alegeri sustenabile bazate pe ambalaj, veți alege și un laptop mai sustenabil. Verificați dacă o companie folosește polistiren sau alte materiale de ambalare care sunt dificil sau imposibil de reciclat. Multe companii utilizează acum materiale plastice recuperate și produse naturale, cum ar fi bambusul, pentru a realiza ambalaje mai durabile, așa că puteți recicla în mod responsabil ambalajul, sau îl puteți folosi pentru a trimite vechiul echipament la reciclare!

10. Pregătiți pentru viitor

Dacă doriți să contribuiți la conservarea mediului înconjurător, unul dintre cele mai elementare lucruri pe care le puteți face este să vă păstrați laptopul, ceea ce înseamnă să îl protejați și să îi prelungiți durata de viață. Așadar, actualizați-vă software-ul în mod regulat pentru a optimiza eficiența PC-ului și pentru a evita virușii, protejați bateria și păstrați-vă laptopul curat!

Deși software-ul nu vă poate ajuta să scăpați de amprentele de pe ecran, vă poate ajuta să vă păstrați laptopul eficient din punct de vedere energetic. SupportAssist de la Dell, de exemplu, este o tehnologie inteligentă care rulează pe PC-ul dvs. și elimină virușii, detectează problemele, optimizează setările și vă spune când trebuie să faceți actualizări. Toate acestea vă întrețin laptopul, reducând nevoia de înlocuire sau de recondiționare/reciclare.

Pentru a vă proteja laptopul sustenabil pe care l-ați ales atunci când vă deplasați, luați în considerare achiziționarea unei protecții pentru laptop. Pentru o alegere sustenabilă de două ori mai eficientă, există pe piață protecții pentru laptop, precum Ecoloop Pro Backpack, care este fabricată din materiale plastice reciclate din oceane.

11. Multifuncțional

Cât de multifuncțional poate deveni dispozitivul dvs.? De exemplu, puteți folosi laptopul dvs. și pentru școală, și pentru lucru, și pentru divertisment? Dacă sunteți mare amator de jocuri, căutați un PC care poate suporta o sesiune maraton fără să „transpire” și care vă poate ține concentrat și atunci când aveți acele termene limită strânse la serviciu. Ați putea lua în considerare chiar și reutilizarea vechilor tablete sau telefoane ca dispozitive de gestionare a casei pentru sisteme de alarmă sau alte utilizări.

În calitate de consumator, aveți puterea de a influența modul în care companiile iau în serios problema amprentei noastre colective de carbon. Puteți alege să răsplătiți companiile cu programe solide de sustenabilitate selectând produsele acestora atunci când luați decizii de cumpărare. De asemenea, le puteți face cunoscut faptul că le apreciați activitatea prin intermediul rețelelor de socializare sau prin alte mijloace. Fie la urnele de vot, fie la casa de marcat, alegerile dvs. pot semnala faptul că doriți să decarbonizați economia și să promovați soluții pentru schimbările climatice.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri