In Japonia s-a desfasurat o noua editie a "RoboCup" sau Campionatul de fotbal al robotilor. Scopul organizatorilor: pana in 2050, sa existe o echipa, formata din roboti, capabila sa invinga o echipa "mondiala" a oamenilor.

Inginerii din robotica au aruncat o provocare si antrenorilor de fotbal. Vor sa creeze o echipa de roboti care sa se confrunte cu o castigatoare a Campionatului Mondial de fotbal. "Scopul nostru este ca pana in 2050 sa avem o echipa de fotbal formata din roboti autonomi care sa joace impotriva echipei campioane a oamenilor, intr-un meci care se va desfasura dupa regulile FIFA", spune Hitoshi Matsubara, presedintele Comitetului national japonez al "RoboCup". Pentru a treia oara, "RoboCup" are loc in Japonia, dupa prima editie, Nagoya-1997 si cea din 2002, organizata impreuna cu Coreea de Sud (cele doua tari fiind atunci si gazda CM de fotbal "al oamenilor").

PARTICIPANTI.

Pana duminica, peste 300 de echipe din 31 de tari si-au etalat ultimele imbunatatiri aduse roboteilor, nelipsind modelele dezvoltate de companii precum Sony, Fujitsu sau Citizen. Daca Sony a venit cu "vedeta" sa AIBO, catelul-robot, inginerii de la Fujitsu au prezentat noua generatie HOAP. HOAP-3 are o inaltime de 60 cm, cantareste aproape 9 kilograme si costa 52.000 de dolari. De asemenea, a fost prezent si Infanoid, un robotel care este in acelasi timp si o platforma de dezvoltare software in robotica. Robotelul (are doar partea superioara a corpului) este de marimea unui copil de 3-4 ani. In fiecare ochi are cate doua camere cu CCD, are sprancene si buze care se misca aproape "natural", pe sunetele produse de sintetizatorul de voce cu care este echipat.

STRUCTURARE.

Exista mai multe categorii de participanti in cadrul competitiei. Cei mai mici roboti (cu un diametru sub 18 cm) au jucat in echipe de cinci, cu o minge de golf portocalie. Cei de marime mijlocie (diametru 50 cm) au jucat pe un teren de 12/8 metri. Echipele formate din roboti patrupezi au jucat in liga AIBO (botezata dupa modelul robotului-catel produs de Sony). A existat si competitia robotilor humanoizi. Robotei bipezi s-au intrecut la lovituri de pedeapsa, precum si in meciuri de doi la doi. De asemenea, a fost si o intrecere a juniorilor, robotei conceputi de tineri cu varste pana la 19 ani. Pe langa intrecerea fotbalistica a fost si una de dans, unde au fost prezentati si roboti din echipe de salvare si au avut loc conferinte pe tema roboticii (www.robo cup.org).

SUMMIT

La categoria "Cei mai mici roboti" au fost admirate modelele dezvoltate de Citizen. Inginerii acestei companii au prezentat o echipa de "microroboti" care functioneaza cu energie solara. Dar pe langa aceasta competitie mondiala a avut loc si o sesiune de comunicari, care a strans peste 1.600 de oameni de stiinta si ingineri. S-a discutat despre ultimele provocari ale stiintei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri