Pierderile din pirateria software din Romania au crescut, in 2008, cu 65%, de la 151 mil. dolari in 2007 la 249 mil. dolari anul trecut, 50% din aceasta majorare datorandu-se variatiilor de schimb valutar, potrivit studiului anual la nivel global realizat de Business Software Alliance.
"Acest raport atesta impactul pe care il au in Romania eforturile de reducere a pirateriei software. (...) In conditiile de incertitudine economica pe care le traversam, este vitala conduita companiilor de a nu ocoli legea si a nu utiliza software nelicentiat, intrucat un asemenea comportament ar conduce la cresterea riscurilor de impact negativ asupra afacerilor si asupra consumatorilor, precum si asupra economiei locale si globale", a declarat Magda Popescu, reprezentantul Business Software Alliance (BSA) in Romania.

Rata pirateriei a scazut, anul trecut, cu doua puncte procentuale, de la 68% in 2007 la 66% in 2008, anunta NewsIn.

In ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scazut cu opt procente in Romania, de la 74% in 2000 la 66% in 2008, ca urmare a eforturilor continue atat din partea industriei de software pentru afaceri, reprezentata de BSA, cat si din partea autoritatilor nationale. Numeroase campanii, orientate spre cresterea nivelului de cunoastere si respectare a proprietatii intelectuale, pe de o parte, dar si spre aplicarea legii si asigurarea respectarii drepturilor, pe de alta parte, si-au dovedit eficienta in timp. Romania a inregistrat in aceasta perioada primele condamnari la pedeapsa inchisorii cu executare, pentru fapte de distribuire de software pirat, precum si actiuni eficace ale autoritatiilor in cazuri de utilizare de software fara licenta in cadrul companiilor si a institutiilor.

Pirateria software afecteaza mult mai multe arii de activitate decat veniturile realizate de industrie. Un studiu IDC dat publicitatii in luna ianuarie 2008 demonstreaza ca la nivel global reducerea pirateriei software ar putea genera sute de mii de noi locuri de munca si o crestere economica de miliarde de dolari, precum si o crestere a veniturilor din taxe, utile pentru a sprijini programele si serviciile locale.

Studiul dat publicitatii marti de BSA vizeaza 110 tari si a fost realizat in mod independent de IDC, organizatia mondiala de cercetare si prognoza pentru piata tehnologiei informatiei. In 57 dintre statele analizate pirateria software a scazut, a ramas constanta in 36 si a crescut doar in 16. Datorita faptului ca piata globala de PC-uri a crescut mai rapid in tarile cu o rata mare a pirateriei, rata globala a pirateriei a crescut cu trei procente, ajungand la 41% in 2008.

Tarile din Europa de Est cu cea mai mare rata a pirateriei au fost Georgia (95%), Armenia (92%), Azerbaidjan (90%) si Moldova (90%). Printre tarile cu cel mai mic grad de piraterie s-au numarat Republica Ceha (38%), Ungaria (42%) si Slovacia (43%). Rusia a inregistrat cel mai spectaculos progres, cu o scadere anuala de cinci puncte procentuale si o scadere de 19 procente intr-un interval de sase ani.

In timp ce economiile in curs de dezvoltare acopera 45% din piata globala de hardware PC, ele conteaza mai putin de 20% in piata de software pentru PC-uri. In cazul in care cota de piata software pentru PC-uri, a economiilor emergente, ar fi la nivelul cotei lor de piata pentru hardware PC, piata de software ar inregistra o crestere de 40 de miliarde de dolari intr-un an. De asemenea, scaderea ratei globale a pirateriei software cu un punct procentual pe an ar adauga 20 de miliarde de dolari la veniturile industriei IT.

Potrivit studiului BSA, raspandirea accesului la Internet va duce la cresterea surselor de piraterie software. In urmatorii cinci ani, 460 de milioane de persoane din tarile in curs de dezvoltare vor dobandi acces la Internet.

Cresterea va fi mai importanta la nivelul consumatorilor casnici si a micilor afaceri, segmente unde se inregistreaza de regula rate mai ridicate de piraterie decat in sectoarele de afaceri si institutii publice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri