Consiliul Concurentei (CC) analizeaza concentrarea economica realizata de catre S.C. Cosmote Mobile Telecommunications S.A. (Cosmote), prin dobandirea controlului unic asupra S.C. Telemobil S.A. (“Telemobil”).
Autoritatea de concurenta analizeaza operatiunea de concentrare economica din punctul de vedere al posibilelor efecte anticoncurentiale, in conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice. O decizie cu privire la aceasta operatiune urmeaza a fi luata, conform prevederilor legale, in termen de 30 de zile de la data la care notificarea este considerata efectiva.

Grupul Cosmote a semnat recent la Bucuresti acordul de achizitie al companiei Telemobil, care administreaza reteaua de telefonie mobila Zapp.

Conform dispozitiilor Legii concurentei (nr. 21/1996) sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute de lege.

Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro.

Atat Cosmote cat si Telemobil sunt prezente in Romania pe piata serviciilor de comunicatii electronice.

Cosmote este o societate greceasca, membra a grupului, si unic controlata de Helennic Telecommunications Organization S.A. (“OTE”). Cosmote detine in Romania, impreuna cu Romtelecom SA (la randul sau unic controlat de OTE), furnizorul de servicii de telecomunicatii S.C. Cosmote Romanian Mobile Telecommunications S.A. (Cosmote RMT S.A.).

Cosmote mai detine controlul asupra grupului Germanos specializat in vanzari cu amanuntul. In Romania, Germanos Telecom Romania S.A. este operatorul unei retele de distributie, care comercializeaza in special produse si servicii Cosmote, precum si terminale si accesorii.

Grupul elen OTE, furnizor international de servicii complete de comunicatii, din anul 2008 se afla sub control unic al Deutsche Telekom (printr-o participatie de aproximativ 25% din capitalul social al OTE si un contract al actionarilor cu Republica Elena care detine aproximativ 25% din capitalul social al OTE).

Telemobil este controlat de catre Zapp (Romania) B.V. Olanda, care face parte din grupul Saudi Oger Ltd. din Arabia Saudita.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Vela: Magazinele de electronice din mall-uri nu vor fi închise
Setari Cookie-uri