Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a aprobat finantarea de proiecte in valoare de 146,8 milioane euro, din care circa 90 milioane de euro sunt din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), a anuntat institutia.
"Pana in acest moment au fost aprobate spre finantare de catre MCSI proiecte cu o valoare totala de aproximativ 146,8 milioane euro, din care circa 90 milioane din FEDR. Astfel, valoarea proiectelor aprobate spre finantare numai in anul 2009 acopera aproximativ 90% din valoarea cumulata a alocarilor pentru perioada 2007-2009", se arata in comunicatul MCSI, citat de NewsIn.

Potrivit datelor MCSI, valoarea cumulata pentru perioada 2007-2009 se ridica la 97,97 milioane euro.

Astfel, pentru operatiunea 3.2.1 (e-guvenare) au fost aprobate 15 proiecte in valoare totala de aproximativ 180 milioane lei, pana la aceasta data toate contractele fiind deja semnate. Incepand cu data de 9 septembrie MCSI a inceput inscrierea de noi proiecte de e-guvernare. Suma totala alocata acestui apel de proiecte este de 142 milioane lei, din care aproximativ 116 milioane lei FEDR si 26 milioane lei de la bugetul de stat.

Suma maxima cu care poate fi finantat un proiect ajunge la 21,5 milioane lei la nivel national si respectiv 5,5 milioane lei la nivel local. Rata de cofinantare este de 100% pentru ordonatorii de credite finantati integral de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, bugetul asigurarilor pentru somaj, dupa caz, si 98% pentru pentru celelalte categorii de solicitanti eligibili. Pentru acest apel au fost inregistrate on-line un numar de 243 proiecte, dintre acestea 226 proiecte intrand in etapa de verificare a criteriilor administrative si a eligibilitatii.

Pentru operatiunea 3.1.1, care are drept beneficiari si IMM, din 162 de proiecte selectate MCSI a semnat deja 127 de contracte de finantare, in valoare totala de circa 8,9 milioane de lei.

In cadrul operatiunii 3.2.3 (e-learning) au fost depuse un numar de 26 de proiecte din care au fost semnate 11 proiecte in valoare totala de aproximativ 114,7 milioane lei. MCSI are asadar in vedere contracte cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Universitatea din Pitesti, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa din Iasi si Universitatea Babes-Bolyai.

Pentru operatiunea 3.2.2 (interoperabilitate) din totalul de 37 proiecte depuse, 11 au fost aprobate, valoarea totala a proiectelor depuse fiind de 55,3 mil lei.

Au mai fost selectate in cadrul operatiunii 3.1.4 un numar de 7 proiecte ce se afla in curs de contractare avand ca beneficiar Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Scopul acestora este conectarea unui numar de 2.302 unitati scolare la internet de banda larga, iar valoarea lor totala este de 164.906.547 lei.

De asemenea, MCSI a evaluat alte 37 de proiecte depuse in cadrul operatiunii 3.2.4 local (e-sanatate), urmad sa inceapa procedura de selectie a proiectelor.

Pentru operatiunea 3.2.4 central ministerul de resort a semnat un contract de finantare in domeniul e-sanatatii, parte a POS "Cresterea Competitivitatii Economice", avand ca beneficiar ministerul sanatatii, pentru proiectul "Implementarea sistemului national de prescriptie electronica" in valoare de 88 milioane de lei, din care asistenta nerambursabila este de 71 milioane de lei.

Beneficiarii proiectului vor fi cele 44 de case de asigurari de sanatate, aproximativ 30.000 medici si 5.350 farmacii care au contract cu casele judetene de asigurari de sanatate dar si cei aproximativ 12.000.000 de asigurati in sistemul asigurarilor de sanatate din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri