IBM, cel mai mare furnizor de solutii IT din lume, ii arata cu degetul pe guvernantii romani si cere modificarea legislatiei muncii pentru a-si pastra ritmului de dezvoltare pe care l-a avut in ultimii ani pe piata locala.
Compania americana, care are circa 1.400 de salariati pe plan local, spune, prin vocea Silviei Stefania Radu, governmental programs executive in cadrul IBM Romania, ca ar fi avut un numar dublu de angajati, daca legislatia referitoare la contractele temporare era mai permisiva.

“Avem o problema cu durata de utilizare a contractelor pentru agentii temporari de munca. Ne-am dori sa exista o optiune prin care sa putem extinde contractele de munca temporara de la 18 la 60 de luni, sau chiar pe toata durata carierei salariatului. Agentii temporari ar trebui sa fie perceputi ca un suport real pentru piata fortei de munca din Romania”, a declarat Radu.

La nivel global, 40% din angajatii IBM lucreaza de la distanta, in locatii diferite, din afara birourilor companiei.

Codul Muncii prevede ca “misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 12 luni”. Totusi, durata contractului de munca temporara poate fi prelungita pana la 18 luni, insa doar o singura data.

Recent, sapte din cele mai importante companii de recrutare de pe piata locala, au infiintat Asociatia Romana a Agentiilor de Munca Temporara (ARAMT), care isi propune sa faca lobby pe langa autoritati in vederea modificarii regimului contractelor de munca temporara.

Piata locala a serviciilor de munca temporara, care cuprinde peste 12.000 de salariati, a fost estimata la 500 de milioane de lei (118 mil. euro) la sfarsitul anului trecut.

Reprezentantul IBM Romania a adaugat ca printre avantajele pe care le ofera angajatorilor contractelor de angajare pe o perioada temporara se numara timpul redus de recrutare pe care trebuie sa-l petreaca acestia pentru a gasi oameni, precum si posibilitatea de realocare a bugetelor de training.

“Contractele pe perioada determinata nu ar trebuie sa fie tratate de legiuitori ca si contracte atipice pentru ca genereaza aceleasi drepturi si obligatii pentru salariati ca si cele incheiate pe o perioada nedeterminata. Totodata, contractele de munca temporara nu diminueaza costurile cu forta de munca, dar permit o realocare a costurilor in directia formarii angajatilor. Formarea profesionala nu are nicio legatura cu durata de angajare. Am prefera sa avem mai multi bani pentru dezvoltarea angajatilor decat pentru administrarea de personal”, a subliniat Radu.

Anual, filiala locala a furnizorului de solutii IT aloca peste 6.700 de lei (1.565 de euro – echivalentul a cinci salarii medii nete la nivel national) pentru pregatirea fiecarui salariat.

Radu a mai spus ca Guvernul ar trebui sa incurajeze companiile sa angajeze oameni pe durata determinate.

“Credeti ca Guvernul este interesat de niste contracte de munca rigide? Nu ne asteptam sa se reduca contributiile pe asigurarile sociale, deoarecem intelegem ca autoritatile au nevoie de bani la buget. Nu putem pretinde o astfel de modificare, chiar daca o reducere la angajator a contributiei ar stimula angajarile”, a afirmat Radu, in cadrul unei conferinte organizata de casa de avocatura bpv Grigorescu, in parteneriat cu Ziarul Financiar.

Aproximativ 500 din cei 1.400 de salariati ai IBM Romania lucreaza la Bucuresti, intr-unul din cele cinci centre prin care gigantul american este prezent pe piata locala. Pana la sfarsitul anului, compania va mai angaja inca 150 de oameni la Bucuresti, astfel ca numarul salariatilor va ajunge la 635.

In prezent, 95% din angajatii IBM Romania au studii universitari. Salariatii, din care 39% sunt femei, vorbesc 12 limbi straine.


HP, Microsoft, Oracle, IBM si Intel au peste 6.000 de angajati in Romania

Colosii americani Hewlett Packard (HP), Microsoft, Oracle, IBM si Intel, unii din cei mai importanti jucatori din domeniul IT la nivel mondial, se numara printre cei mai expansivi angajatori de pe piata locala din ultimii ani.

Potrivit datelor centralizate de wall-street.ro, cele cinci companii au peste 6.000 de angajati in Romania.

HP Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de PC-uri din lume, este cel mai expansiv jucator american din sectorul romanesc de IT, avand 2.500 – 3.000 de salariati, dupa ce la sfarsitul primului semestru din 2008 avea 1.500 de salariati.

Aproximativ 2.000 din salariatii HP in Romania lucreaza in cadrul centrului Global eBusiness Operations Centre (GeBOC). Producatorul de PC-uri este prezent in Romania prin doua firme, HP Romania SRL si Global eBusiness Operation Centre SRL, cu o cifra de afaceri cumulata de 87,8 milioane de euro in 2009, in scadere cu 12,1% fata de 2008, arata datele de pe site-ul ministerului de Finante.

La inceputul anului, HP Romania anunta ca va angaja inca 600 de salariati centrul GeBOC.


Oracle Romania, filiala autohtona a unuia din cei mai importanti producatori de software din lume, cu afaceri de 71 de milioane de euro pe piata locala, ocupa locul al doilea in topul companiilor de IT americane prezente in Romania, in functie de numarul de salariati, cu 1.700 de oameni.

La sfarsitul anului trecut, Oracle Romania avea 1.400 de angajati. Sorin Mindrutescu, directorul general al companiei spunea in noiembrie 2009 ca fililala locala se afla pe locul al patrulea in regiunea EMEA ( Europa, Orientul Mijlociu si Africa), in ceea ce priveste numarul de salariati, dupa Franta, Anglia si Germania.

IBM, cu 1.400 de salariati pe plan local, a avut o evolutie spectaculoasa in ceea priveste numarul de salariati din Romania, cu rate anuale de crestere de pana la 26%.

“Daca legislatia ar fi fost mai buna, cu siguranta ca ne-am fi pastrat si in urmatorii ani ritmul de crestere al angajatilor la 20-26%, asa cum s-a intamplat in 2010 si in anii anteriori”, spune Silvia Stefania Radu.

Microsoft si Intel, ultimii giganti din IT-ul american prezenti in Romania, au 300, respectiv 11 salariati pe piata locala.

Intel, cel mai mare producator de microprocesoare din lume, a anuntat ca va deschide in Romania un centru de dezvoltare sotware pentru Europa, ocazia cu care ar putea angaja un numar important de oameni.

Reprezentantii Intel Romania au precizat ca vor oferi mai multe informatii despre viitorul centru intr-o conferinta de presa care va avea loc saptamana viitoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri