Proprietarul LaDorna cumpara 15% din Parmalat

Grupul francez Lactalis, cel mai mare producator european de lactate, achizitioneaza 15,3% din actiunile Parmalat de la trei fonduri de investitii pentru 744 milioane de euro, ajungand astfel la o participatie de 29% la compania italiana, transmite Reuters.

Cele trei fonduri de investitii, Zenit Asset Management, Skagen AS si Mackenzie Financial Corp, vor primi un pret de 2,8 euro pe actiune, cu 13,5% peste cotatia din inchiderea sedintei de luni, conform Mediafax.

La 29%, participatia Lactalis la Parmalat se afla sub pragul de 30% care obliga la lansarea unei oferte de preluare. Lactalis a anuntat, insa, ca nu intentioneaza sa preia controlul Parmalat, companie cu o valoare de piata de circa 4,5 miliarde de euro.

O asociere intre Parmalat si Lactalis nu ar ridica obiectii din partea autoritatilor antitrust, din cauza sinergiilor substantiale posibile pentru cei doi producatori de lactate in Italia sau Europa de Sud, considera analistii.

Majorarea participatiei grupului Lactalis, care detine LaDorna, vine in contextul in care guvernul italian analizeaza introducerea unor legi care sa mentina companiile strategice sub control italian.

Cea mai mare banca comerciala din Italia, Intesa Sanpaolo, a anuntat posibilitatea formarii unui consortiu cu grupul Ferrero, pentru a pastra un control italian asupra Parmalat. Intesa detine 2,4% din Parmalat. Grupul Granarolo, al doilea mare producator de lactate din Italia, este gata sa se alature consortiului.

La adunarea generala a actionarilor Parmalat, programata pentru 12-14 aprilie, Lactalis ar putea obtine controlul asupra companiei italiene, asigurandu-si pana la noua din cele 11 locuri in consiliul director.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri