Companiile se grabesc sa-si asigure lichiditatea necesara pentru a repara pagubele din zonele afectate de dezastru, dar si pentru a-si finanta activitatea de zi cu zi, pe fondul scaderii puternice a veniturilor si intreruperii fluxurilor comerciale, potrivit unui comunicat al Sumitomo Mitsui Banking Corp, Mizuho Corporate Bank si Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, potrivit Mediafax.

Cele trei banci au primit cereri de imprumuturi noi in valoare totala de 2.600 miliarde yeni in ultimele doua saptamani, suma care include finantarea de urgenta de 1.400 miliarde yeni ceruta de Tokyo Electric Power Co (TEPCO), operatorul centralei nucleare Fukushima Daiichi, intrata intr-o criza atomica grava dupa cutremurul din 11 martie.

Excluzand banii ceruti de TEPCO, cererile de finantare din partea companiilor depasesc de circa patru ori nivelurile normale, potrivit bancilor.

Citeste si:

Cele mai mari banci din Japonia negociaza acordarea unui pachet financiar de urgenta de 2.000 de miliarde de yeni catre TEPCO, au declarat saptamana trecuta surse apropiate discutiilor.

Banca Japoniei a injectat sume record de bani in sistemul financiar in ultimele doua saptamani, pentru a asigura stabilitatea fluxurilor de credit catre companiile afectate de criza.