Guvernul nipon ar putea nationaliza compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care exploateaza centrala nucleara avariata de la Fukushima, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

Ministrul nipon al strategiei nationale, Koichiro Gemba, a declarat marti presei ca Guvernul ar putea discuta despre o eventuala preluare a operatorului nuclear.

"Normal, va fi o discutie despre statutul TEPCO. Stapanirea situatiei este extrem de necesara", a spus Gemba.

Publicatia Yomiuri a indicat, totodata, ca Guvernul ar putea cumpara o participatie majoritara la TEPCO, astfel incat compania sa poata plati pentru pagubele legate de accidentul nuclear de la Fukushima.

"Este posibil ca guvernul sa analizeze o eventuala nationalizare. Urmatorii pasi se vor baza pe decizii politice, referitoare la viitorul companiei, la sumele de bani cheltuite sau compensatii", a afirmat Reiji Ogino, analist la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.

Premierul nipon, Naoto Kan, a declarat marti in premiera ca sistemele de protectie impotriva valurilor tsunami ale centralei au fost necorespunzatoare. Astfel, zidul de protectie, proiectat pentru a rezista unor valuri de 5,5 metri, a fost spart de valuri cu o inaltime estimata la aproape 16 metri, produse in urma cutremurului cu magnitudinea de 9.

Ca urmare, camerele de subsol unde sunt amplasate generatoarele diesel auxiliare ale sistemelor de racire a reactoarelor au fost inundate. Functionarea generatoarelor ar fi putut impiedica accidentul nuclear.

Actiunile TEPCO au scazut cu 19% pe bursa nipona, pana la limita admisa, in urma speculatiilor privind nationalizarea companiei. Titlurile au pierdut 74% din valoare dupa ce cutremurul de pe 11 martie si valurile tsunami care au urmat au avariat centrala de la Fukushima.

Indicele Nikkei, al bursei de la Tokyo, a inchis sedinta in scadere cu 0,2%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si