Grupul francez EDF s-a retras din negocierile pentru achizitionarea unei participatii de 51% la compania poloneza de utilitati Enea, in valoare de circa 5 miliarde zloti (1,8 miliarde de dolari), au declarat pentru agentia Reuters doua surse apropiate situatiei, scrie Mediafax.

EDF a refuzat sa comenteze informatiile, iar reprezentantii Ministerului Trezoreriei din Polonia nu au fost diponibili.

Actiunile Enea au scazut cu pana la 3,4% dupa aparitia informatiilor, la 21,2 zloti pe actiune, reducand capitalizarea companiei cu circa 310 milioane zloti (108 milioane de dolari). In acelasi timp, titlurile EDF au coborat cu 1%.

Zlotul s-a depreciat cu 0,4%, deoarece investitorii anticipau ca EDF urma sa cumpere zloti de pe piata pentru a finanta tranzactia.

Vicepremierul polonez Waldemar Pawlak a declarat joi ca guvernul nu ar trebui sa vanda Enea catre EDF, deoarece grupul este controlat de guvernul francez.

Polonia a inceput in luna decembrie negocierile pentru privatizarea Enea in exclusivitate cu EDF.

Discutiile s-au prelungit pentru ca grupul francez nu a dorit sa ofere garantii ca va construi doua blocuri de generare de electricitate pe carbune la centrala din Kozienice, din cauza riscurilor legate de politica de mediu a Uniunii Europene, potrivit surselor citate.

Pe langa EDF, pentru Enea si-au mai manifestat interesul si Jan Kulczyk, cel mai bogat om din Polonia, grupul ceh EPH si grupul francez GDF Suez.

Statul polonez controleaza 53% din actiunile Enea, iar cel mai important actionar minoritar este grupul suedez Vattenfall, cu o participatie de 18,7%.

Polonia vrea sa obtina in acest an circa 5 miliarde de dolari din privatizari sau vanzarea partiala a actiunilor detinute de stat la diverse companii, printre care se numara banca PKO si compania de asigurari PZU.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Putinica, Enea: In IT ajungem in fata prin cercetare, nu prin lohn