Protest la Muntele Athos: Calugarii resping impozitarea veniturilor lor

Cele 20 de manastiri prospere din "fortareata" ortodoxa de pe Muntele Athos au trimis o scrisoare premierului elen Georges Papandreaou pentru a protesta fata de o recenta reforma a fiscalitatii care prevede impozitarea veniturilor lor, potrivit publicatiei Kathimerini, citata de AFP.

In scrisoare, a carei existenta a fost confirmata pentru AFP de o sursa ecleziastica, conducerea centrala a manastirilor de le Muntele Athos deplange "lipsa de respect fata de o comunitate mai veche de un mileniu", informeaza Mediafax.

Muntele Atos beneficiaza de un statut autonom, inclus in constitutia elena.

Calugarii contesta mai ales o lege din 2010 care instituie un impozit de 20% pentru veniturile imobiliare ale manastirilor, provenite de la proprietati, apartamente si magazine detinute in diverse regiuni ale Greciei.

Scrisoarea ar fi trebuit initial sa fie confidentiala, a spus o sursa ecleziastica, potrivit careia masurile fiscale "pun sub semnul indoielii statutul institutional al Muntelui Athos".

Calugarii isi apara facilitatile fiscale argumentand ca veniturile lor imobiliare sunt folosite pentru intretinerea manastirilor, vizitate de anual de mii de pelerini.

Accesul pe Muntele Athos, situat pe coasta peninsulei Halkidiki, la aproape 600 de kilometri de Atena, este interzis femeilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
The Times: Virus similar cu Sars-Cov-2, descoperit acum 7 ani și ținut secret
Setari Cookie-uri