Biroul National de Statistica a auntat ca productia industriala a scazut cu 1,7% in aprilie fata de martie, cel mai abrupt declin din august 2009. Media estimarilor economistilor indica o crestere de 0,1% a indicatorului, transmite reuters, citat de Mediafax.

Datele slabe privind productia, reducerea puternica a costurilor de productie raportate de fabrici in luna mai si scaderea asteptarilor populatiei privind inflatia pentru prima data in doi ani reprezinta argumente pentru mentinerea dobanzii de politica monetara.

Industria prelucratoare, care nu include companiile de utilitati sau productia de petrol si gaze, a scazut totodata cu 1,5%, cel mai abrupt declin din ianuarie 2009.

Citeste si:

Unii economisti anticipau o scadere si mai abrupta, iar lira sterlina s-a depreciat initial, dupa aparitia datelor, la minimul zilei fata de dolar si euro, insa a recuperat rapid cea mai mare parte din pierderi.

Analistii au avertizat ca cifrele nu trebuie interpretate prea serios, deoarece au existat factori exceptionali semnificativi.

Banca Angliei a mentinut joi dobanda de politica monetara la 0,5%, in pofida inflatiei ridicate, din cauza temerilor privind perspectivele economice ale Marii Britanii si ale princiapalilor parteneri comerciali.