Negociatorii sunt departe de un consens. Nu exista un acord referitor la implicarea investitorilor privati si nici macar in privinta viitoarei intalniri a liderilor din zona euro pe aceasta tema.

Propunerile par sa fie un pas inainte, indicand ca discutiile se axeaza pe un acord cuprinzator, care sa puna capat imediat incertitudinilor de pe piata financiara legate de Grecia, in loc sa vizeze mentinerea pe linia de plutire a statului elen pana la gasirea unei solutii permanente in lunile sau anii urmatori.

"Pietele conduc aceasta dezbatere, nu politicienii", a declarat un bancher.

El a adaugat ca trebui gasita o solutie cuprinzatoare pentru criza din Grecia si ca exista o sansa pentru o solutie in urmatoarele saptamani.
Premierul elen George Papandreou a declarat, joi, intr-o sedinta de guvern, ca discutiile privind un astfel de acord reprezinta un factor pozitiv.

Propunerile includ reducerea datoriilor de 345 miliarde de euro, in loc de simpla finantare a Greciei care sa poata continua serviciul obligatiilor financiare, in speranta ca isi va rezolva singura problemele. O solutie ar fi un schimb intre obligatiunile vechi cu altele noi, sau o rascumparare de obligatiuni. In ambele cazuri, investitorii ar trebui sa accepte reducerea valorii detinerilor.

Citeste si:

Alte masuri ar fi recapitalizarea bancilor europene, in special a celor elene, care sunt prea slabe pentru a suporta pierderile generate de detinerile de obligatiuni suverane, precum si continuarea finantarii institutiilor de credit care nu au acces pe piete.

Este discutat de asemenea un plan de revitalizare a economiei Greciei, concentrat mai mult pe crestere si nu doar pe reducerea deficitului bugetar.

O alta propunere este acordarea de noi imprumuturi Greciei, cu dobanzi mai mici si maturitati la lungi.

Schimbarea de abordare a aparut saptamana trecuta, cand cresterea randamentelor obligatiunilor italiene si spaniole si retrogradarea ratingurilor Portugaliei si Irlandei au aratat clar ca lipsa unei solutii cuprinzatoare ameninta sa absoarba in criza tari mai mari.

Sursa foto: Ambasada Greciei la Bucuresti