Sanda M. Pettersen, de origine romana, locuieste alaturi de sotul si fiica sa in capitala tarii care decerneaza in fiecare an premiul Nobel pentru pace. Vorbeste despre ziua de 22 iulie, cand 92 de persoane au murit in urma unor atentate, drept cea mai mare tragedie de la al Doilea Razboi Mondial.
Bilantul atentatului cu bomba comis vineri, 22 iulie, in centrul capitalei norvegiene si al atacului armat din apropiere de Oslo, care a vizat o scoala de vara a organizatiei de tineret a Partidului Laburist aflat la putere, a crescut la cel putin 92 de morti.

In acea zi, Anders Behring Breivik, 32 de ani, un “fundamentalist crestin” a aparut pe insula Utoya, unde avea loc scoala de vara a organizatiei de tineret a Partidului Laburist, echipat ca si politist. A deschis focul asupra tinerilor dupa ce le adresase cateva cuvinte in norvegiana.

Potrivit autoritatilor, Breivik ar fi fost vazut in zona unde a avut loc atacul cu bomba inainte cu doua ore de producerea atactului armat din Utoya.
Premierul Norvegiei, Jens Stoltenberg, a descris atentatele drept “sangeroase, socante si lase”, o adevarata “tragedie nationala”. Sentimentul este impartasit si de Sanda M. Pettersen, o romanca de 53 de ani, stabilita din anul 2007 in Oslo alaturi de familie.

“Norvegia este o tara pasnica, este «locul unde nu se intampla nimic», ca sa parafrazez un scriitor roman. Aici viata este linistita si omul se simte in siguranta. Tragedii se intampla tot timpul in lume si norvegienii vor trece si peste asta, dar nu vor uita niciodata! Este cea mai mare tragedie de la al Doilea Razboi Mondial si nu se gasesc destule cuvinte pentru a descrie durerea tarii in acest moment”, spune aceasta.

Romanca lucreaza in sectorul public, specializarea sa fiind de miljoterapeut. In aceasta calitate lucreaza in cadrul Oslo Kommune persoane cu probleme speciale, printre care pacienti autisti, cu sindrom Down si alte afectiuni.

Pe 22 iulie Sanda Pettersen a avut o zi libera si a vrut sa mearga la cumparaturi, insa nu a ales centrul orasului, fiind o zi ploioasa, ci a optat pentru unul din supermarketurile de la periferie. Din fericire, nu trebuia sa traverseze orasul prin centru, locul unde sapte persoane urmau sa isi piarda viata in acea dupa-amiaza, in urma detonarii unei bombe de mare putere.

La ora 16.00, romanca se afla in masina, in drumul de intoarcere acasa cand a auzit la radio despre atentatul cu bomba. “Pe langa noi treceau ambulante, dar nu puteam sa concepem ce se intampla. Eu si sotul meu ascultam tacuti radioul fara sa putem articula cateva cuvinte. Asa ceva nu se potrivea cu traiul nostru tihnit! Am deschis televizorul de indata ce am ajuns acasa si in fata noastra se desfasurau imagini ce semanau mai degraba cu Beirut. Ceea ce vedeam era peste puterile noastre de intelegere”, isi aminteste Sanda Pettersen.

La putin timp, in jurul orei 17.00, a fost anuntat atacul aramat din insula Utoya, o insula situata la nord-este de Oslo, in fiordul Tyri. In urma acestui atac peste 85 de tineri au murit si alti zeci au fost raniti.

“Oamenii au facut speculatii despre cine ar fi putut organiza atentate de asemenea proportii si s-a vehiculat ideea unor organizatii musulmane teroriste fiindca nu se putea concepe la acel moment altceva. Oricum, la prima conferinta de presa a politiei s-a precizat ca persoana care a tras pe insula Utoya are un aspect nordic si e posibil sa fie norvegian, fara sa se cunoasca daca are legatura cu atentatul cu bomba din Oslo. Apoi a fost o scurta conferinta de presa a primului ministru care a adresat rugamintea sa stam cu totii acasa si sa avem grija unul de celalalt. Acest lucru a sunat chiar si mai frumos spus in norvegiana decat in dulcele meu grai moldovenesc. Norvegienii sunt oameni simpli, au o limba simpla si folosesc expresii simple pentru a exprima lucruri simple. Poate ca tara este rece, dar sufletele norvegienilor sunt calde”, spune Sanda Pettersen.

A doua zi, pe o ploaie torentiala, familia Pettersen s-a indreptat spre centrul capitalei Oslo pentru a aduce un omagiu victimelor tragediei.

“Doar ploaia torentiala m-a impiedicat sa culeg mai multe flori din gradina. Pur si simplu turna in acel moment cu galeata si am luat doar trandafirul care era sub acoperisul de la garaj. Dar gestul conteaza...Ne-am suit toti trei in masina si am plecat spre centru sa ne exprimam si noi compasiunea pentru tragedie. Ploaia a incetat brusc la fel cum a pornit cand am ajuns in centru. S-a lucrat toata noaptea si ziua pentru a curata si a inlocui geamurile sparte, si inca se mai lucreaza”, povesteste romanca.

Zona cea mai avariata de explozie a fost cladirea guvernului si a celui mai important ziar norvegian, Verdens Gang, aceasta fiind inca incercuita de armata.

De ce Norvegia? Sanda Pettersen incearca un raspuns. "Motivul este extremismul crestin, cum spun ziaristii, dar eu as numi mai degraba «ura impotriva celor care nu sunt ca tine», deci imigranti si mai ales musulmani. Politica Partidului Laburist este foarte deschisa catre imigranti ceea ce o parte din norvegieni nu vor sa accepte. Dar vreau sa subliniez ca marea majoritate a norvegienilor manifesta toleranta fata de imigranti, si de altfel ceea ce este foarte important este personalitatea omului in primul rand si apoi culoarea ochilor, a parului, religia etc. Eu si fiica mea ne-am integrat perfect in societatea norvegiana, acceptam si ne bucuram de valorile ei, dar nu pot spune acelasi lucru despre alti imigranti pe care ii cunosc", spune ea.

2011 este un an electoral si aceste evenimente ridica semne de intrebare, crede Sanda Pettersen.

Chiar daca nu are prieteni sau cunostinte care au avut de suferit ca urmare a incidentelor, atmosfera este de asa natura incat intreg poporul norvegian are impresia ca a pierdut pe cineva drag, subliniaza romanca.

"Nu e nevoie de vorbe cand vezi ca regele si prim ministrul plang. Acolo unde lucrez stau toti stransi in fata televizorului si urmaresc stirile. Acum cateva minute a murit la spital una din victimele de pe Utoya. Mai sunt inca 4 sau 5 cautati in Tyrifjorden. Televizoarele stau deschise doar pe stiri si de trei zile nimeni nu se uita pe altceva si nu este altceva la televizor", adauga Sanda Pettersen.

Cine este autorul celui mai sangeros atentat din Europa ultimilor 7 ani

In primele declaratii dupa arestarea sa, Breivik, in varsta de 32 de ani, si-a exprimat intentia de a-si explica faptele in cadrul unei audieri ce va avea loc cel mai probabil luni, 25 iulie.

“A declarat ca actiunile sale au fost cumplite, insa in mintea sa erau necesare”, a spus Geir Lippestad, avocatul lui Breivik, fara a mai oferi detalii cu privire la motivele faptelor acuzatului.

Anders Behring Breivik si-ar fi pregatit activ cele doua atacuri din toamna anului 2009, dupa cum arata un volum de memorii de 1.500 de pagini, publicat pe Internet. El evoca folosirea terorismului drept “mijloc de trezire a maselor”, asteptand sa fie perceput drept “cel mai mare monstru de dupa al Doilea Razboi Mondial”.

Anders Behring Breivik a studiat la Scoala de Comert din Oslo si este descris de cotidianul Verdens Gang drept conservator si nationalist. Totodata, acesta este caracterizat ca si francmason.

Pe pagina sa de Facebook – ce a fost blocata intre timp – Breivik impartasea ideile celebrului premier britanic Winston Churchill si viziunea eroului norvegian Max Manus. Tot aici acesta se descrie drept conservator, crestin, celibatar, interesat de vanatoare. In plus, era pasionat de jocuri precum "World of Warcraft" si "Modern Warfare 2".

Breivik s-a mutat in luna iulie a acestui an in orasul Rena, la vest de Oslo, unde detinea o ferma sub numele de “Breivik Geofarm”. Acesta ar fi utilizat numele firmei pentru a obtine cantitati mari de fertilizatori artificiali si alte chimicale utilizate la fabricarea explozibililor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri