O sursa guvernamentala a declarat ca sunt prevazute cheltuieli de 13.000 de miliarde de yeni (165,5 miliarde dolari) pentru proiectele de reconstructie, pe langa 6.000 de miliarde de yeni (76,4 miliarde dolari) alocati deja prin doua bugete suplimentare, transmite agentia Reuters, citatat de Mediafax.

Investitorii mizeaza pe cheltuielile de reconstructie care sa scoata economia din declinul provocat de dezastrul natural produs in martie, astfel incat sa revina la o crestere moderata in trimestrul al treilea.
Sursa a precizat ca guvernul analizeaza emiterea unor obligatiuni speciale, reducerea unor cheltuieli si vanzarea unor active de stat, a relatat publicatia de afaceri Nikkei.

Ministerul japonez de Finante intentioneaza sa emita obligatiuni pe termen de cinci ani, in timp ce guvernul ar putea majora impozitele pentru a rascumpara titlurile, potrivit sursei.

Citeste si:

Circa 8.000-9.000 (102-114,6 miliarde dolari) de miliarde de yeni ar putea fi cheltuite pentru imbunatatirea infrastructurii, iar 3.000 de miliarde de yeni (38,2 miliarde dolari) pentru constructia de scoli si crearea de locuri de munca.

Programele de reconstructie ar putea fi finalizare in aceasta luna, de catre o comisie condusa de premierul Naoto Kan.