Seful agentiei de evaluare Fitch pentru regiunea Asia-Pacific, Andrew Colquhoun, a spus intr-un interviu acordat Reuters ca ratingul de credit in moneda locala al Chinei poate sa fie coborat in urmatoarele 12 pana la 24 de luni.

"Ne asteptam la o deteriorare a calitatii activelor din sistemul bancar", a spus el.

Fitch a coborat in aprilie perspectiva Chinei in ceea ce priveste datoria pe termen lung in moneda locala, din cauza temerilor cu privire la stabilitatea financiara a tarii, dupa un avans spectaculos al creditarii in ultimii doi ani.

China are un rating AA-, fiind al patrulea calificativ conform metodologiei Fitch.

Citeste si:

A doua economie a lumii a raportat o datorie guvernamentala de 10,7 trilioane yuani la sfarsitul lui 2010.

Analistul de la Fitch considera ca deocamdata ratingul Chinei este relativ stabil, in primul rand datorita rezervelor suverane, iar in al doilea rand pentru ca problemele de calitate a activelor pot fi mai usor gestionate de autoritati.

De asemenea, Colquhoun a mai spus ca Japonia are sanse si mai mari sa ii fie revizuit in jos calificativul, din cauza datoriei publice imense, care este de doua ori mai mare decat economia de 5.000 miliarde dolari a tarii.

Celelalta doua mari agentii de evaluare, Standard & Poor's si Moody's au taiat in acest an ratingul Japoniei din cauza datoriei publice.