Ministrii de Finante din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene nu au reusit sa prezinte vreo idee noua de combatere a crizei datoriilor din zona euro, multumindu-se sa accepte unele propuneri, sa respinga altele si sa constate progresele masurilor convenite deja.
Sefii ministerelor de profil si guvernatorii bancilor centrale ai tarilor din zona euro s-au intalnit vineri in Polonia, iar sambata a avut loc reuniunea reprezentantilor din UE, pentru a discuta despre incetinirea cresterii economice si progresele realizate in consolidarea mijloacelor de protectie fata de criza datoriilor suverane, relateaza Reuters, potrivit Mediafax.

Intr-o vizita fara precedent la discutiile neoficiale ale liderilor financiari ai UE, secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a facut apel la unitate si a cerut Germaniei sa suplimenteze sprijinul pentru zona euro.

Dar apelul la actiune adresat de Geithner tarilor care isi permit sa faca acest lucru a fost respins, intrucat liderii europeni cred ca increderea pietelor si sustenabiltatea finantelor publice, cu alte cuvinte consolidarea acestora, sunt mai importante decat cheltuielile pentru dezvoltare.

"Consolidarea fiscala ramane prioritatea zonei euro", a declarat luxemburghezul Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogroup, care reuneste ministrii de Finante din zona euro.

Ministrul de Finante din Grecia, Evangelos Venizelos, a respins sambata discutiile ca tara sa se indreapta spre faliment.

"Comentariile si analizele despre defaultul (incetare de plati) sau falimentul Greciei nu sunt doar iresponsabile ci si ridicole", a afirmat Venizelos intr-un comunicat.

El a adaugat ca Grecia este in fiecare weekend tinta unor atacuri organizate din partea speculatorilor de pe pietele internationale.

Liderii din zona euro au promis Greciei, pe 21 iulie, un al doilea program de imprumut in valoare de 109 miliarde de euro, dar concretizarea acestuia depinde de gasirea unei solutii la solicitarea Finlandei de a primi garantii din partea statului elen.

Ministrul francez de Finante Francois Baroin a declarat ca discutiile se apropie de o solutie tehnica. Surse din zona euro au spus insa ca un acord va avea loc abia la inceputul lui octombrie, din cauza complexitatii sale.

Ministrii de Finante au convenit ca bancile europene trebuie consolidate, in urma testelor de stres din iulie.

Acordul nu inseamna ca bancile vor primi infuzii semnificate de capital din fonduri publice, ci doar o recunoastere a rezultatelor testelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri