Guvernul elen a aprobat planul privind crearea unei "rezerve de angajati" in sectorul public, prin care 30.000 de salariati vor primi doar 60% din remuneratie si vor fi disponibilizati dupa un an, insa doua treimi dintre cei afectati sunt aproape de varsta de pensionare, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Grecia a promis sa creasca taxele, sa reduca salariile din sectorul public si sa reduca numarul de angajati bugetari cu 20% pana in 2015, pentru a determina Uniunea Europeana si Fondul Monetar International sa-i acorde cea de-a sasea transa, de 8 miliarde euro, din acordul de finantare externa convenit in mai 2010.

Fara acesti bani, statul elen ar putea intra in faliment luna aceasta.

Guvernul a aprobat duminica infiintarea unei "rezerve de munca" prin care 30.000 de angajati ai statului vor primi doar 60% din salariu si vor fi concediati dupa un an.

Impactul social al masurii a fost insa atenuat, deoarece circa doua treimi dintre cei afectati sunt aproape de varsta de pensionare, iar restul vor proveni de la companiile de stat care urmeaza sa fuzioneze sau sa se inchida.

Astfel, efectul asupra finantelor publice va fi mai redus decat doreau oficialii institutiilor financiare internationale.
Proiectul de buget pentru 2012 adoptat duminica de guvernul elen prevede deficite bugetare, in 2011 si anul viitor, mai ridicate decat tintele convenite cu UE si FMI in cel de-al doilea acord, incheiat in iulie.

Ministrii Finantelor din zona euro vor discuta despre Grecia la o reuniune care va avea loc luni la Bruxelles, insa vor astepta probabil rapoarte din partea inspectorilor aflati la Atena inainte de a lua vreo decizie.

Institutiile financiare internationale vor debloca cel mai probabil transa din imprumutul Greciei, insa atentia se va indrepta asupra proiectiilor pentru perioada 2012-2014.

Daca misiunea UE/FMI/BCE la Atena va stabili ca economia elena va continua sa evolueze sub asteptari, mai multi oficiali europeni au sugerat, alaturi de numerosi economisti, ca Grecia sa ceara creditorilor privati o reducere mai mare a datoriei de stat fata de marja de 21% convenita in iulie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri