"Poate chiar si FMI ar putea investi in astfel de obligatiuni, alaturi de Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara. Cu siguranta vom fi pregatiti sa jucam acest rol", a afirmat Borges intr-o conferinta de presa.

El a aratat ca orice investitie in Spania si Italia va fi bazata pe increderea deplina ca aceste tari se afla pe drumul cel bun, ca sunt solvente si iau toate masurile necesare, scrie Mediafax.

"Pentru ca Facilitatea are acum capacitatea sa investeasca pe pietele secundare, am putea investi impreuna cu ea, pentru sustinerea pietelor de obligatiuni din Italia si Spania, cu un element suplimentar de credibilitate", a spus Borges.

Oficialul FMI a adaugat ca, desi este inca o ipoteza, o astfel de actiune ar putea avea loc in circumstante exceptionale.

Intrebat cat de repede ar putea incepe FMI sa cumpere obligatiuni spaniole si italiene, Borges a spus ca se asteapta ratificarea Facilitatii si apoi clarificari privind modul de actiune al acesteia.

"Vom coopera si vom lucra impreuna daca va fi necesar, cat mai curand posibil, dar aceste lucruri cer timp", a explicat Borges.

Citeste si:

Principala optiune pentru FMI va fi extinderea unei linii de credit preventive catre guvernele Spaniei si Italiei.

Fondul ar putea merge insa mai departe si sa investeasca direct in obligatiuni spaniole si italiene, dar pentru acest lucru ar trebui infiintat un vehicul special, a aratat Borges.

El a subliniat insa ca instrumentele aflate la dispozitia FMI pentru Italia si Spania sunt diferite de cele pentru Grecia si Portugalia.

"Nu vorbim despre programe precum cele destinate Greciei si Portugaliei, pentru ca Italia si Spania nu se afla in aceeasi situatie", a spus oficialul Fondului.

Borges a adaugat ca aceste tari sunt solvente, iar principala problema este cea a credibilitatii.